• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

E-cigaretta: visszafelé sült el a szigor

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A magyar kormány olcsóbbá tette az elektromos cigit

Egyszerre tette olcsóbbá az elektromos cigarettába való nikotinos patronokat, oldotta meg a forgalmazók netes kereskedelmi problémáit, és mondott le jelentős adóbevételekről a kormány. Ehhez semmi nem kellett, csak az átgondolatlan tiltás - írja a Népszabadság.

Bíróságokon a sor, hogy külföldi példákhoz hasonlóan nálunk is eldöntsék: az elektromos cigarettára – pontosabban annak nikotinos patronjára – érvényes-e a gyógyszertörvény. Az egészségügyért felelős államtitkárság Szócska Miklós államtitkár vezetésével ugyanis kezdettől fogva azon a véleményen van, hogy az e-cigarettának át kellene menni a gyógyszer-engedélyezési eljáráson, ugyanis vonatkozik rá a gyógyszertörvény.

A hivatalos jogszabály-értelmezés alapján tavaly ősszel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szétcsapott öthat nagyobb hazai forgalmazó között. A novemberi razzia során több millió forintnyi árut – zömében nikotinos patront – foglaltak el, ám jogi szempontból lényegesebb, hogy több tízezer forintos bírságot kaptak a cégek. Ám a kormány nem várt a bírósági határozatokra: kezdeményezte a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. Ez három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik hamis egészségügyi terméket forgalmaznak.

A súlyos börtönévekkel riogató új magyar jogszabályok miatt a hazai forgalmazók gyakorlatilag testületileg az internetre vonultak a termékeikkel. Ausztria kivételével ugyanis mindenütt másutt legális az e-cigaretta. Sőt: a készülék és a nikotinos patron birtoklása nálunk sem bűncselekmény – csak az árusítás volna az. Vagyis: semmi akadálya annak, hogy a forgalmazók külföldről, weben át lássák el vevőiket nikotinos patronokkal.

Ha tetszik: az egészségügyi államtitkárság ügybuzgalma azt eredményezte, hogy a teljes ágazat számára gördülékenyebbé vált az e-cigaretta eladása. Az egyetlen megoldandó feladat, hogy az elektromos cigarettát áruló weblap üzemeltetőjének kilétét eltitkolják, ám – mint az egyik cég nevének elhallgatását kérő képviselője elmondta – „ez félórás történet". Mindeközben a magyarországi tiltással sikerült olcsóbbá is tenni a terméket. A forgalmazónak nem csupán az üzemeltetési költségei alacsonyabbak, az áfaszint is kedvezőbb, a magyar 27 százalék helyett 20 százalék körüli. Igaz: ez utóbbi tételt nem a magyar költségvetésbe fizetik be.