• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebola: legfrissebb hírek a járványról

Lapszemle Forrás: Népszava - Magyar Nemzet

Ebola-teszt 30 perc alatt - Kórházban egy 5 éves New York-i fiú-Az járvány sújtotta országokba utazik az uniós koordinátor.


Új módját találta fel az ebola kimutatásának egy nemzetközi kutató csoport. A BBC tájékoztatása szerint az új módszer segítségével 30 perc alatt kimutatható a fertőzés bárki szervezetében, csupán a vizsgálni kívánt személy DNS-ére, valamint egy speciális tesztpapírra van szükség. Egyelőre. A további fejlesztések célja ugyanis az egyszerű papíron való fertőzés kimutatás, amit az úgynevezett fagyasztva szárítás technikájával kívánnak elérni. Ennek lényege, hogy a kinyert sejteket egyszerűen lefagyasztják, majd egy vákuum segítségével kinyerik belőle a vízmolekulákat ezzel tartósítva a sejtet – olvasható a Népszava – online oldalán.

Egy 5 éves kisfiú is kórházba került ebolafertőzés gyanújával New Yorkban. A családjával Nyugat-Afrikában járt az elmúlt hetekben, ott kaphatta el a vírust. A teljes családját karanténba zárták. A New York-i hatóságok a múlt hét óta mindenkit kötelezően elkülönítenek, aki az érintett országokból utazik az Egyesült Államokba. A fiú öt családtagja otthon került karanténba. Rajtuk kívül a hétvégén két másik embert is megfigyelés alá helyeztek. New York, New Jersey és Illinois államban múlt péntek óta kötelező a karantén mindenkinek, aki Nyugat-Afrikából érkezik és kapcsolatba kerülhetett a betegséggel – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

Az Európai Unió ebolaügyi koordinátora hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy november második hetében  a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokba utazik. A ciprusi Hrisztosz Sztilianideszt a múlt heti EU-csúcson bízták meg a feladattal. November elsejétől ő lesz az új Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtási és válságkezelési biztos.
A nemzetközi közösség az ebolavírus okozta megbetegedések idei tömeges felbukkanásakor alábecsülte a járvány méreteit, és késlekedett a határozott intézkedésekkel, holott a fertőzés terjedése csakis összehangolt, hatékony és gyors cselekvéssel szorítható vissza - mondta a koordinátor.
Sztilianidesz szerint a betegek ellátásának javítása érdekében legalább negyvenezer főre kellene növelni a helyszínen az egészségügyi személyzet létszámát - közülük legalább 2-3 ezernek kellene érkeznie a nyugati országokból -, és fokozni kell az ápolók fertőzés elleni védelmét szolgáló rendszer hatékonyságát. Eddig 244 betegápoló esett áldozatul a fertőzésnek.