• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

EBP: százmilliárdok a gyógyulásért

Lapszemle
EBP: százmilliárdok a gyógyulásért

Létrejön egy gyermekegészségügyi központ is Újbudán 1,9 milliárd forintból.

Az ország történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődött meg a 700 milliárd forintból megvalósuló Egészséges Budapest programnak köszönhetően, amellyel a kormány elsősorban a betegek biztonságát szeretné megerősíteni. Eddig a kórházi szakmai programokról, illetve a járóbeteg-szakrendelők nagyobb részének esetében már a felújítás kivitelezéséről születtek meg a döntések, de már idén komoly forrásokat kapott az orvostechnológia és a fenntarthatósági fejlesztések. Néhány éven belül a befektetett pénz és energia általánosan látható változásokat eredményez majd - olvasható a magyaridok.hu-n.

A budapesti és Pest megyei egészségügyi szakellátás teljes megújítását szolgáló Egészséges Budapest program (EBP) keretében mintegy 188,5 milliárd forint sorsáról már megszületett a döntés – jelentette ki egy szakmai konferencián Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa. Elmondta: a 10 évre szóló, várhatóan 2026-ig tartó programon belül négy jelentős folyamat zajlik jelenleg párhuzamosan: műszerbeszerzés a járó- és fekvőbeteg-ellátásban, energetikai korszerűsítés előkészítése, a térségi szakrendelők többségének felújítása, valamint a kórházak megújításának és átszervezésének tervezése. Utóbbi azt jelenti, a minél hatékonyabb ellátás érdekében három nagy centrumkórház fog létrejönni, társkórházakkal kiegészülve.

Az EBP az intézmények különböző szintjén teszi lehetővé az ellátás szakmai bővítését, a jobb munkaszervezést. Ilyenek: az agyvérzés katéteres kezelésének megoldása a centrumokban, a gyermek-anyasági kapacitások arányos elosztása a három térségben, a járóbeteg-szakrendelők elektronikus összekötése a háziorvosi rendelőkkel és a kórházakkal az előjegyzési idő vagy épp a sürgősségi időablak javítása érdekében.

A telephelyek összevonásával adott szakorvosi ellátások – ¬például kardiológia, neurológia, képalkotó diag¬nosztika – nem szétszórtan lesznek elérhetők a városban, hanem egy-egy helyen koncentráltan, a megfelelő műtői társszakmákkal együttműködésben a komplett sürgősségi ellátás megvalósítása érdekében.

Stubnya Gusztáv, az EBP szolgáltatásfejlesztési igazgatója a konferencián elmondta: az EBP részeként készül egy humánerőforrás-program is, amelynek kiemelt célja, hogy pluszforrást biztosítsanak a fővárosban dolgozó orvosok, ápolók megtartására és képzésére, ugyanakkor ne szívjanak el munkaerőt vidékről.

...

Létrejön az újbudai gyermekegészségügyi központ is 1,9 milliárd forintból, amelyet a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelővel szomszédos épületben helyeznek el, annak átalakításával.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink