• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Édesanyja után jegyese veséjét kaphatja meg Emőke

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Hét évig élt édesanyja veséjével a szegedi Szász Emőke.

Sikeres élődonoros veseátültetést végeztek el 2007-ben a szegedi sebészeti klinikán. Az akkor tizenhat esztendős Szász Emőke édesanyja, Ella veséjét kapta meg. Sikeres volt a műtét, két nap múlva az új szerv teljesen méregtelenítette a szervezetét. Emőke korábban is kapott vesét, akkor egy agyhalott donorét, de az csak egy évig működött, utána súlyos kilökődési reakció jelentkezett, nem maradt más hátra, mint az élődonoros transzplantáció. Új reményt kapott Emőke miután kiderült: az édesanyja által felajánlott vesével újra teljes életet élhet – írja a delmagyar.hu portálja.

A most 24 éves lány hétszer ünnepelhette meg a második születésnapját, amikor 2013 szeptemberében teljesen váratlanul lehangoló eredményt közöltek vele az orvosok egy negyedéves vizsgálat során: a szervezetében 209-es értékig szökött fel a kreatinin, aminek a normális érték skálája 53-97 között mozog. Azzal nyugtatták, hogy nincs nagy gond, vissza fog állni a normális szintre. Ennek ellenére fokozatosan rosszabb lett a közérzete. December elején bementek a párjával, Ádámmal az ügyeletre, mert erős fájdalmat és zsibbadást érzett a lábában. A sürgősségi vizsgálat ekkor már az egekbe szökő kreatinin szintet mutatott ki. A 974-es érték láttán az orvos sem akart hinni a szemének. Egy világ dőlt össze bennük, miután kiderült: leállt az édesanyjától kapott vese. Hazaengedték az ünnepekre, de megkapta a dialízis időpontjait is.

Amikor felajánlottam a lányomnak a vesémet, csak az lebegett a szemem előtt, hogy bármilyen rövid idő is ajándék a számára, hogy megszabaduljon a dialízis szenvedéseitől. Hét évig mindketten jól voltunk, nekem nem jelentett problémát egy vesével élni, most meg kezdődik minden elölről. Ha lehetne, a másik vesémet is odaadnám neki - mondta letörten az édesanya. Hiába az eltökéltsége, harmadszor már nem adhat életet a lányának.

Emőke édesapjának más a vércsoportja, így ő nem jöhet számításba donorként, a húga pedig bár felajánlotta, még túl fiatal a műtéthez. Ádám elhatározta, ha teheti, akkor oda adja az egyik veséjét a jegyesének, a vércsoportjuk egyezik, jövő héten mennek vérvizsgálatra.