• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EESZT: aggódnak a segédeszközök forgalmazói

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Támogatják, hogy új funkcionális csoportok jelennek meg, hogy a betegek korszerűbb segédeszközökhöz juthassanak támogatással.

Létüket illető aggodalmaik vannak a gyógyászati segédeszközök forgalmazóinak az e-recept november elsejei bevezetésével kapcsolatban. A terület az uniós jogszabályok módosítása miatt komoly változások előtt áll, de a Forgalmazók az Egészségért Szövetségnek a betegek érdekében számos javaslata van a hazai támogatási rendszer javítása érdekében is – tudta meg a MedicalOnline.

November elsejétől az egészségügyi alap, járó- és fekvőbeteg ellátást végzők mellett egyelőre csak a gyógyszerészeknek kell kötelezően csatlakozniuk a novembertől élesben induló Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térhez (EESZT). A gyógyászati segédeszköz forgalmazók attól tartanak, hogy az orvosok által rendelt segédeszközök rendelése feltehetően látszik majd rendszerben, azaz a patikák – megfelelő jogosultságokkal – láthatják a betegnek felírt vényeket, így akár meg is rendelhetik a magasabb árrésű eszközöket a náluk egyébként csak gyógyszert kiváltani akaró betegek számára. Jelenleg a segédeszköz cikktörzshöz még a tesztelést végző informatikusoknak sincs hozzáférésük, nemhogy a patikáknak.

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) hét végi, XVII. kongresszusán előadást tartott dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is, aki igyekezett eloszlatni a félelmeket; hangsúlyozta, hogy évek óta rendszeresen egyeztetnek a forgalmazók képviselőivel, és kölcsönösen támogatják a betegek ellátását jobbító javaslatokat.

Dr. Margitai Barnabás, a FESZ elnöke a lap érdeklődésére elmondta: azt szeretnék, ha a gyógyászati segédeszközök (gyse) elektronikus vényen történő rendelhetőségének bevezetése előtt pilot projektben tesztelnék a segédeszköz vényeket is. Ehhez a FESZ kész megfelelő számú önkéntes partnert keresni. Ugyancsak javaslatokat fogalmaztak meg a támogatási-finanszírozási rendszer jelenleg közigazgatási egyeztetésen lévő változásait illetően. Eszerint támogatják, hogy új funkcionális csoportok jelennek meg annak érdekében, hogy a betegek korszerűbb segédeszközökhöz juthassanak tb-támogatással. A teljes tudósítás itt

Legolvasottabb cikkeink