• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Lapszemle Forrás: 24.hu

Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, ami néhány nap múlva élesedik.

Sokkal jobb nem lesz tőle az ellátás, de mindenki által érzékelhető változás jön. Az EESZT, benne az e-recepttel azonban óriási pluszterhet ró az egészségügyi dolgozókra, a november 1-jei kezdés pedig irreálisnak tűnik.

Az új rendszerre való átállást hogyan élik meg az élesítés előtti hajrában a főszereplők: az orvosok és a patikusok, mert ők azok, akikre a legtöbb feladat hárul, és rajtuk múlik, hogy az EESZT, benne az egyik leglátványosabb újítással, az e-recepttel, zökkenőmentesen működjön – ennek járt utána a 24.hu.

Október 6. volt a határideje annak, hogy valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató megigényelje az e-személyikártya leolvasót. Ez az eszköz az EESZT lelke. Ezt minden rendelőnek, patikának, kórházi és járóbeteg szakellátó intézménynek be kell szereznie, hogy csatlakozni tudjon a kötelezően előírt időpontig, november 1-ig. Ahhoz viszont, hogy a kártyaleolvasó működjön, minden orvosnak, nővérnek és patikusnak ki kell váltani az e-személyit.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy november elsejével üzemszerűen és országosan működni kezdjen az EESZT. Dr. Selmeczi Kamill úgy látja, nem az egészségügyi dolgozók részéről van gond, a késedelem központi eredetű.

Az orvos elmondta, 70 ezer szolgáltató jelentkezett már be és indította el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszeréhez az eKapu honlapon, de sokuknak még várniuk kell az engedélyeztetésre. Ráadásul a csatlakozási procedúra elég bonyolult, sok orvosnak segítségre van szüksége hozzá. A csatlakozásnak két feltétele van: az e-személyi kiváltása (ami ingyenes és az egészségügyi dolgozóknak – állítólag – soron kívüli ügyintézést biztosítanak az okmányirodák), illetve egy, az EESZT rendszer működésének alapos ismeretéről szóló vizsga. Utóbbival még az elnök is adós, de úgy hallotta, az online tudáspróba fél óránál nem vesz többet el az elfoglalt orvosok életéből.

Sokan azt gondolnák, hogy a rendelők jelentős részének nincs megfelelő informatikai felszereltsége ahhoz, hogy egy ekkora rendszerrel elboldoguljon. Márpedig Selmeczi Kamill szerint a háziorvosok jelenleg is olyan szoftverrel dolgoznak, amivel rá tudnak csatlakozni a most működő rendszerre, akár még régebbi típusú számítógéppel is. Eleve folyamatos adatszolgáltatói kötelességük van a biztosító felé. Szerinte a gondot a szélessávú internet esetleges hiánya jelentheti, főképp a kisebb településen.

Legolvasottabb cikkeink