• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egekben a szorongásgátlók használata Európában

Lapszemle 2021.08.04 Forrás: 24.hu
Egekben a szorongásgátlók használata Európában

Nagy gond, hogy ezek a gyógyszerek függőséget okozhatnak, és már az enyhébb problémákra is elkezdik őket szedni.

Egész Európára kiterjedő probléma, hogy az orvosok hosszú távra írnak fel olyan antidepresszánsokat, amelyeknek ismertek a komoly mellékhatásai. Emellett szinte minden országban válságban van a pszichiátriai ellátás, ami csak ront a helyzeten - írja a 24.hu.

Európában egyre nagyobb probléma, hogy az orvosok úgy is felírnak antidepresszánsokat (például lorazepám vagy diazepám hatóanyagúakat), hogy tudják, hosszú távon komoly mellékhatásokat okoznak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felírt antidepresszánsok és szorongás elleni készítmények száma évről évre nő a kontinensen, 2010 óta mind a felírt gyógyszerek, mind a diagnosztizált emberek száma meredeken növekszik – írja az Európai Adatújságírók Hálózatának weboldala a Civio cikkére hivatkozva.

Arról rengeteg statisztika készült már, hogy a koronavírus-járvány hogyan növelte meg a depresszióban és szorongásban szenvedők számát, illetve hogy mennyivel több antidepresszáns fogyott miatta, mint korábban. Csakhogy már 2017-ben, a járvány előtt 2 évvel is elég rossz volt a helyzet: Nagy-Britanniában és Portugáliában (amelyek az európai országok közül a legtöbb antidepresszánst írják fel átlagosan) napi 100 adag fogyott 1000 lakosra vetítve.

Az International Journal of Environmental Research and Public Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ennek sok oka lehet: a mentális zavarok gyakoribb előfordulása, az antidepresszánsok felírása a nem gyógyszeres terápiákkal szemben, az antidepresszánsok könnyebb elérése, vagy az elégtelen idő- és pénzbefektetés a nem gyógyszeres terápiák fejlesztésére.

Bár az antidepresszánsok felírásának növekedése is aggasztó, a felírt szorongásgátlók arányának robbanásszerű emelkedése még inkább aggasztja a szakembereket. Európában Portugália a vezető ezen a téren, de Spanyolország és Horvátország sincs sokkal lemaradva. 2019-ben Horvátországban még az ibuprofent is megelőzte a diazepám. A szakértők szerint a probléma abban van, hogy ezek a gyógyszerek függőséget okozhatnak, és már az enyhébb problémákra is elkezdik őket szedni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink