• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éger: Nekem az a dolgom, hogy szóljak, baj van

Lapszemle Forrás: 24.hu

Van, akit meglepett, hogy megszólalt a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki levelet írt a miniszternek.

Nyílt levelet küldött a Magyar Orvosi Kamara Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, miszerint a szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain. Ebből az apropóból készített villáminterjút a 24.hu Éger Istvánnal, a MOK elnökével.

- Olvasom egészségügyi fórumokon is, a szakmatársaitól, hogy meglepte őket a megszólalásával. Úgy is mondhatnám, azt a fajta aktivitást, amit korábban mutatott, mintha az utóbbi időben visszafogta volna. Persze csakis a nyilvános szerepléseire gondolok.
- Én eddig is a munkámat végeztem, de az idézett levél nem egy perszonális, hanem egy kamarai ügy. Én mindig azokat a feladatokat végzem el, amire a kamarai testületek megkérnek vagy felhatalmaznak. Most egy kamarai vizsgálat volt, ami tagi bejelentésre indult októberben, mostanra lett eredmény. Publikáltuk és elküldtük az illetékeseknek. Szóval nem értem a kérdését, ezt csinálom 14 éve egyfolytában.

- Csak azért kérdezem, mert hat évvel azelőttig elég sokat szerepelt egészségügyi kérdésekben a médiában, mostanában meg szinte soha. Nem hívják?
- Ha ismerné ezt a szakmát, akkor tudná, hogy a legvadabb kamaraellenesség 2010-től 2014-ig, tehát pontosan ennek a kormánynak az előző ciklusában volt.

- Ezt a mostani levelet úgy zárja, hogy „Érdemi beavatkozását, a helyzet megoldását célzó, előremutató intézkedését kérve, köszönti: Dr. Éger István sk" Mit vár?
- Meg kell szüntetni azokat a törvénysértő helyzeteket, amik a kollégákat és a betegeket veszélyeztetik, meg kell szüntetni a hatósági ellenőrzés nyomán azt, hogy bárhol előfordulhasson, hogy nincs szakorvosi ügyeletvezető, hogy odakényszerítsenek szemészt, reumatológust, pszichiátert, bőrgyógyászt, rezidenseket a sürgősségire, akik ott gyakorlatilag csak szenvednek, és a többi, és a többi. Ezt meg kell szüntetni.

- Ön szerint erre belátható időn belül van reális esély?
- Természetesen, de bocsánat, én nem vagyok hatóság, nekem az a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet. A vizsgálat lefolyt, az eredmények a birtokunkban vannak, nem nekem kell latolgatni az esélyt. Nekem az a dolgom, hogy kérjem az intézkedést. A teljes interjú itt