• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Éger: soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás

Lapszemle 2022.08.09 Forrás: klubradio.hu
Éger: soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás

A kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke szomorúnak tartja, hogy általános az a vélekedés, hogy kizárólag a hálapénz tartotta fent az érdekeltséget a rendszerben. Azzal egyetért, hogy a szakma sok területén igaz volt, azonban nem általánosítana, de nyilván még mindig van ezügyben is tennivaló. Nagyobb problémának látja, hogy a kórházi finanszírozás rendszere a covid időszak óta sokat változott, teljesítmény helyett átlagfinanszírozás lett. Azonban a kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek, így minél többet dolgoznak az orvosok, annál több veszteséget termelnek az intézményeknek. Először is ezt a hiányosságot kellene pótolni, amivel a mindenkori kormányok tartoznak és az alapkérdéseket rendezni.

Első lépésnek azt látná szívesen, hogy olyan szakmai kollégiumok alakulnának, amelyek újra megteremtenék a megfelelő szakmai protokollokat, az állami és a magánellátásban egyaránt - mondta el a Klubrádió Realitás című műsorában, melyben Rózsa Péter műsorvezető Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogásszal, Czene Árpád közgazdásszal, az egyik legnagyobb termékbiztosító igazgatójával, valamint Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara volt elnökével, gyakorló orvossal beszélgetett.

Éger elkerülhetetlennek tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését, amit az egészségügyi oktatás, szigorú, tanterv szerinti bevezetésével tartana megvalósíthatónak. Úgy véli, a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotát az okozza, hogy a mindenkori kormányok folyamatosan elmulasztották ezt a fajta fejlesztést. A prevenció lehetne megoldás, a sok évtizedes lemaradás után sosincs késő, ezeket az alapokat most is le kellene tenni a jövő generációinak érdekében.

Aggasztó továbbá, hogy Magyarországon nincs olyan intézmény, amely elvégzi azokat az egészség gazdasági tervezéseket, amelyeket egy jóléti államban a társadalmi egészségbiztosítás vagy az állami intézmények elvégeznek. Sokkal kevesebb felesleges kör lenne, megtervezetten működne a betegek elosztása. Ez anyagi, állami és politikai közérdek volna.

Véleménye szerint soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás, mint most. Változtatni kellene az orvos-beteg arányokon is, ha megfelelő mennyiségű orvos jutna a páciensekre, lenne idejük a háziorvosoknak az egészségnevelésre, a szűrővizsgálatokra. Az is hiba, hogy a munkájukat nem ellenőrzi senki, szakmailag magukra vannak hagyva, nincs konzultatív szakmai hátterük, amihez fordulni tudnának, ezért kiégett és elöregedő lett a szakma.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink