• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Éger: soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás

Lapszemle 2022.08.09 Forrás: klubradio.hu
Éger: soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás

A kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke szomorúnak tartja, hogy általános az a vélekedés, hogy kizárólag a hálapénz tartotta fent az érdekeltséget a rendszerben. Azzal egyetért, hogy a szakma sok területén igaz volt, azonban nem általánosítana, de nyilván még mindig van ezügyben is tennivaló. Nagyobb problémának látja, hogy a kórházi finanszírozás rendszere a covid időszak óta sokat változott, teljesítmény helyett átlagfinanszírozás lett. Azonban a kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek, így minél többet dolgoznak az orvosok, annál több veszteséget termelnek az intézményeknek. Először is ezt a hiányosságot kellene pótolni, amivel a mindenkori kormányok tartoznak és az alapkérdéseket rendezni.

Első lépésnek azt látná szívesen, hogy olyan szakmai kollégiumok alakulnának, amelyek újra megteremtenék a megfelelő szakmai protokollokat, az állami és a magánellátásban egyaránt - mondta el a Klubrádió Realitás című műsorában, melyben Rózsa Péter műsorvezető Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogásszal, Czene Árpád közgazdásszal, az egyik legnagyobb termékbiztosító igazgatójával, valamint Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara volt elnökével, gyakorló orvossal beszélgetett.

Éger elkerülhetetlennek tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését, amit az egészségügyi oktatás, szigorú, tanterv szerinti bevezetésével tartana megvalósíthatónak. Úgy véli, a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotát az okozza, hogy a mindenkori kormányok folyamatosan elmulasztották ezt a fajta fejlesztést. A prevenció lehetne megoldás, a sok évtizedes lemaradás után sosincs késő, ezeket az alapokat most is le kellene tenni a jövő generációinak érdekében.

Aggasztó továbbá, hogy Magyarországon nincs olyan intézmény, amely elvégzi azokat az egészség gazdasági tervezéseket, amelyeket egy jóléti államban a társadalmi egészségbiztosítás vagy az állami intézmények elvégeznek. Sokkal kevesebb felesleges kör lenne, megtervezetten működne a betegek elosztása. Ez anyagi, állami és politikai közérdek volna.

Véleménye szerint soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás, mint most. Változtatni kellene az orvos-beteg arányokon is, ha megfelelő mennyiségű orvos jutna a páciensekre, lenne idejük a háziorvosoknak az egészségnevelésre, a szűrővizsgálatokra. Az is hiba, hogy a munkájukat nem ellenőrzi senki, szakmailag magukra vannak hagyva, nincs konzultatív szakmai hátterük, amihez fordulni tudnának, ezért kiégett és elöregedő lett a szakma.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink