• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészség is kellene ahhoz, hogy több legyen a nyugdíj

Lapszemle 2020.01.06 Forrás: sonline.hu
Egészség is kellene ahhoz, hogy több legyen a nyugdíj

Nem valószínű a nyugdíjasok tömeges munkavállalása, ennek pedig az egyik, ha nem a legfontosabb oka az idősek egészségi állapota.

A hazai munkaerőhiánynak csupán az egyik oka, hogy a fiatalabb korosztályból nem kevesen külföldön keresik a megélhetésüket. A helyzetet súlyosbítja a társadalom fokozatos elöregedése és a népesség fogyása - írta a sonline.hu.

A megyei nyugdíjas szövetség reprezentatív felmérése alapján a somogyi átlagnyugdíj az elmúlt évben 126 ezer forint volt, míg a megyében élő időskorúak több mint ötven százalékának a juttatása a nettó minimálbér összegét (98 ezer forint) sem éri el. A Policy Agendának a KSH adatai felhasználásával készült legfrissebb elemzésében a nyugdíjasok szegénységi küszöbe, amely a megélhetéshez szükséges minimális összeget jelenti, tavaly nyolcvannyolcezer forint volt, míg az egészségügyi kiadásokra fordított összeg európai viszonylatban is rendkívül magasak: az Allianz International Pensions harminckét európai országra kiterjedt vizsgálódása szerint a magyar átlagnyugdíj 8,6 százaléka, azaz tizenegyezer forint megy erre a célra. A fentiek alapján is érthető okai lennének tehát a jövedelem-kiegészítésnek.

Az ország legnagyobb nyugdíjas munkaerő közvetítője, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet vezető munkatársa, Bárány Karina elmondta, Somogyban ötszáz regisztrált tagja van a szervezetnek, ebből Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban 140–150-en dolgoznak. A járulékok kedvező változása miatt ez a szám tovább növekedhet, a szakemberek szerint azonban mégsem valószínű a nyugdíjasok tömeges munkavállalása. Ennek pedig az egyik, ha nem a legfontosabb oka az idősek egészségi állapota, amely európai viszonylatban is a legrosszabbak közé tartozik. Bárány Karinától tudjuk, hogy a szövetkezetükbe felvételre jelentkezők mintegy 30–40 százaléka nem anyagi okok miatt vállal munkát, sokkal inkább azért, mert szeretnék aktívan leélni a hátralévő éveiket. Akik pedig az egészségi állapotuk miatt nem tudják ezt megtenni, segítségre szorulnak.