Elkészült az Országos Iskolai Menzakörkép 2017 tanulmánya. A helyzet sokat javult, de a szülőknek is van feladata.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felmérte az általános iskolás gyermekek étkeztetését - az ebből született eredményeket a szeptember 13-án tartandó konferencián közlik, ahol a gyermekétkeztetésben működő jó gyakorlatokat is megismertetik az érdeklődőkkel.
Az EMMI rendelete azt határozta meg, hogy bizonyos korcsoportban, bizonyos étkeztetési típus mellett mit kell biztosítania a közétkeztetőknek a gyerekek számára (mennyi zöldség, gyümölcs, mennyi tejtermék, gabonaféle szükséges), és megszabta azt is, hogy a sótartalomnak miként kell alakulnia.
Sokat javult a helyzet, hiszen 2013-ban a közétkeztetők csak 19%-a, 2017-ben már 59%-a felelt meg a rendeletben előírt sómennyiségnek, de még mindig vannak olyan helyek, ahol a biztosított étkezések sótartalma magasabb az ajánlottnál"- mondta az Inforádiónak Zentai Anna, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának vezetője.
Zentai Anna szerint a szülők példamutatása nagyon fontos, hiszen, ha a gyermek otthon megszokja, hogy kevésbé sós, kevésbé zsíros, cukros ételeket kap, akkor a menzán kapott, a rendeletnek megfelelő ételt is könnyebben el fogja fogadni.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az egészséges táplálkozás. A szakember két végletet lát a mindennapokban: azokat, akik nagyon megszorítóan, szigorú étrendi tanácsok mellett étkeznek, vagy pedig azokat, akik nagyon hagyományosan - de nem egészségesen - táplálkoznak.