• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Egészségkertbe járhatnak gyógyulni Kecskeméten

Lapszemle 2020.06.26 Forrás: hellovidek.hu
Egészségkertbe járhatnak gyógyulni Kecskeméten

A kecskeméti kórház dolgozói egy terápiás egészségkertet álmodtak meg, és az elnyert Richter Anna Díjnak köszönhetően meg is valósították.

A kórházban töltött órákra, napokra a legtöbben félelemmel, aggodalommal telve tekintenek. Az egészségügyi intézmény steril, rideg hangulatát mindenki átérzi függetlenül attól, hogy betegként, látogatóként vagy dolgozóként van jelen, amit tartósan még a zöldellő növények és a falakra aggatott festmények sem képesek megtörni. Oldandó ezt a feszültséget, a kecskeméti kórház dolgozói egy terápiás egészségkertet álmodtak az épületkomplexum mellé, amit az idén elnyert Richter Anna Díjnak köszönhetően 2020-ban meg is valósíthatnak, írja a hellovidek.hu.

Dr. Molnár Mária, az Onkoradiológiai Központ pszichiáter főorvosa az onkológiai betegekkel való mindennapos kapcsolatából és a kórházi alkalmazottak számára kidolgozott burnout tréningek vezetésén keresztül nap mint nap megtapasztalta a kert által megtestesített innovatív gyógyítási projekt égető szükségét. Hozzá csatlakozott az intézmény szakpszichológusa, Gyapjas Tünde, aki szintén részt vesz a burnout tréningek lebonyolításában, Lantos Lenke, aki ápolóként a szakdolgozói munkatársakat képviseli, Leskowsky Laura, a gazdasági osztályvezető helyettese és Nagyné Szigeti Dóra PR-menedzser. Az öt hölgy egy csapatot alkotva ült le egy közös brainstormingra, ahová mindenki bedobhatta mind szakmailag megalapozott, mind magánemberként laikus ötletét, amiből végül megszületett a hazánkban egyedülálló terápiás Egészségkert koncepciója.

- Számtalan külföldi példa van erre, de nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy Magyarországon ehhez hasonló egészségkert megvalósult volna. Hazánkban néhány helyen különböző alapítványok támogatásával vagy pályázatok elnyerésével olyan jellegű terápiás kertet már létrehoztak, ahol például pszichiátriai betegek gyógynövényeket vagy egyéb haszonnövényeket termelnek, ezeket gondozzák, és ennek a pozitív hozadékait élik meg. Ez a fajta egészségkert, amit mi álmodtunk meg, úgy tudjuk, hogy Magyarországon egyedülálló, és mi leszünk az elsők, akik ezt a típusú gyógyító kertet megvalósítjuk - hívta fel a figyelmet Gyapjas Tünde szakpszichológus a projekt innovatív voltára.

Hogy mitől olyan egyedi egy ilyen egészségkert? A csapat a 3000 négyzetméteres területre megálmodott többek között egy végtelen jelet megformáló gyaloglóösvényt, egy sövénylabirintust, az út mellé padokat, pergolás pihenőket, tornaeszközöket a felnőttek részére, térvilágítást, valamint sok-sok zöld növényt és virágot, amik nyugodt közeget teremtenek az oda kilátogatóknak. Sőt, a tervek szerint a kert egy részét „üresen” hagyják, hogy ott később további fák és virágok ültetésére is legyen lehetőség, így a terület az aktív és passzív pihenésnek egyaránt helyet és lehetőséget teremt, elősegítve ezzel a betegek gyógyulási folyamatát, valamint az ott dolgozóknak a kikapcsolódás lehetőségét.

- Egyrészt a betegek igényei azt üzenték nekünk, hogy szükség lenne egy olyan térre, ahova a kezelések között, vagy a hosszú bent fekvések alatt ki tudnak mozdulni ebből a zártságból, amit a kórházi környezet jelent. Másrészt a dolgozók számára is egy olyan lehetőséget ad ez a kert, ami a relaxáláshoz, a burnout megelőzéshez jól illeszkedik. A burnout tréningek kapcsán gyakran hallottuk a dolgozóktól azt, hogy nincs lehetőségük erre az épületen belül, mert nincsenek olyan elvonulásra alkalmas, akár csak egy pár perces pihenőre lehetőséget adó helyiségek, ahol megpihenhetnek a napi menetben. Ez is azt erősítette bennünk, hogy valami olyasmit kell létrehozni, ami lehetővé teszi a kimozdulást mind a betegek, mind a dolgozók számára, tehát kettős célt szolgál ez a tervezet. Külföldön több helyen megvalósítottak már hasonló célzatú és elképzelésű kerteket. Több nemzetközi kutatás igazolta, hogy a természetben eltöltött idő, a növények, a fák és a természet adta egyéb lehetőségek nagymértékben hozzájárulnak a gyógyulás folyamatához. És ez nagyon fontos, hogy az orvosi tevékenység mellett olyan külső segítségeket is kapjanak a betegek, amik a gyógyulásukat segítik, illetve a saját belső öngyógyító folyamataikat elindítják – részletezte a csapat motivációit és a kert hatásmechanizmusát Dr. Molnár Mária pszichiáter főorvos.

A Richter Anna Díjjal elnyert 4 milliós forintos támogatás azonban csak a munkálatok beindításához elegendő összeget biztosítja, a teljes megvalósításhoz további támogatásra van szüksége a csapatnak, e téren viszont úgy tűnik, megkapják majd a szükséges segítséget.

 

 

Legolvasottabb cikkeink