• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségszakpszichológus segíti az intenzív osztály betegeit

Lapszemle MA 06:04 Forrás: baon.hu
Egészségszakpszichológus segíti az intenzív osztály betegeit

A kezelés első pillanataitól a gyógyulás pszichológiai folyamatai mellé állunk - mondta a szakpszichológus.

Intenzív osztályon hazánkban csak néhány pszichológus dolgozik, pedig szinte nélkülözhetetlen a lelki támogatás egy testi traumát átélt, kritikus állapotban lévő ember számára. Közülük a régióban az első volt Csernák Krisztina, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház egészségszakpszichológusa, akinek munkatársaival együtt úttörő szerepe volt abban, hogy lassan-lassan meghonosodik itthon is a pszichés támogatás az intenzív ellátásban. A pszichológus három éve segíti az intenzív osztály betegeit, hozzájárulva ahhoz, hogy megváltozott helyzetükben is képesek legyenek mozgósítani belső erőforrásaikat gyógyulásuk érdekében - írta a baon.hu.

– Hozzánk alapvetően mentálisan egészséges emberek kerülnek be, akiket valamilyen fizikai trauma, vagy akut történés ért, illetve „nagyműtéten” estek át. A bekerülés körülményeitől függetlenül közös bennük, hogy kritikus, életveszélyes állapotban vannak, amely visszahat pszichéjükre. A kezelés első pillanataitól kezdve módosult tudatállapotba kerülnek: szoronganak, hangulatuk alacsony fekvésű, depresszív. Az ezekből való kilábalást tudjuk erősíteni a pszichológiai támogatással, melynek fókuszában a pszichés panaszok oldása, és a megküzdési készségek erősítése áll. Egyszóval: ezt a sajátos tudatállapotot szolgálatunkba állítva a kezelés első pillanataitól a gyógyulás pszichológiai folyamatai mellé állunk – mondta Csernák Krisztina.

– Hosszú évekig dolgoztam pszichológusként a pszichiátriai ellátásban, ahol nélkülözhetetlen alapokat kaptam. Szakmai továbbképzéseim, illetve személyes élményeim kapcsán azonban elkezdtem vonzódni ahhoz, amiről az egészségpszichológia szól, miszerint a beteget nem a betegsége felől közelítjük meg, hanem az emberre mint egészre nézünk, aki hozza saját személyiségét a kórházi ellátásba, valamint az ő szorongásait, félelmeit, élettörténetét és megküzdési módját is – mondta a tizenhatodik éve a kórházi ellátásban dolgozó Csernák Krisztina, aki Kecskeméten elsőként lett egészségszakpszichológus. Ezzel a friss szakvizsgával ment át az intenzív ellátásba, de elsőre nem tűnt egyértelműnek, hogy oda vezet az út. Erről a teljes cikkben olvashatnak