• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségtelen romák: szegények és tájékozatlanok

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

A romák körében szinte elenyésző az alkoholizmus, ami a többségi társadalomban szinte népbetegségnek számít.

Egyre több az iskolás korú romagyerek. Nekik kortársaikhoz képest sokkal kisebb esélyük van arra, hogy egészséges felnőttek legyenek. Gyöngyösorosziban és Halmajugrán az iskoláskorú gyermekek kivétel nélkül romák. A kialakult helyzet számos nehézséget vet fel, melyekre talán még időben kereshetnek és találhatnak megoldást azok a civilek és szakemberek, akik egy szakmai műhelyt hoztak létre a gyöngyösi kistérségben a roma felzárkóztatás érdekében – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

Már a programunk elnevezése is – Nyitott ajtók – szimbolikus. Segítő kezet szeretnénk nyújtani azoknak, akik maguk is úgy érzik, változtatni szeretnének a sorsukon. Ehhez nem kell mást tenniük, mint belépni azokon az ajtókon, amelyeket mi jó szándékkal kinyitunk előttük – összegezte kampányuk lényegét Bárdosné Kocsis Éva, a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője.

A célhoz három út vezet: az egészséges életmódra nevelés, az oktatás és a kulturális gyökerek feltárása. A szakmai műhely első találkozóján az egészségügyi vonatkozások kerültek terítékre.

Dr. Edelényi Zsuzsanna halmajugrai háziorvos elmondta, a romáknál is jellemző a mozgásszervi megbetegedés, az anyagcsere probléma, a cukorbetegség és a pajzsmirigy rossz működése. Mindez arra vezethető vissza, hogy már gyermekkorban helytelenül és egészségtelenül táplálkoznak. A szakember egy érdekes megfigyelésre is felhívta a figyelmet, mégpedig arra, hogy a romák körében szinte elenyésző az alkoholizmus, ami a többségi társadalomban szinte népbetegségnek számít. A romák ugyanis másképpen oldják a feszültséget, ők kitáncolják, kitombolják magukat.

Dr. Jeney Marianna fogorvos szerint egyre több az elhanyagolt fogazatú roma gyerek, sem a szájhigiénével, sem a megelőzés fontosságával és lehetőségével nincsenek tisztában.
Régen sem mostak többször fogat a romák, mégsem volt annyi rossz foguk, mint manapság, hiszen korábban több zöldséget ettek. Az étkezési szokásaik megváltoztak, ám a szájhigiéniájuk maradt a régi – számolt be tapasztalatairól dr. Jeney Marianna fogorvos, aki szerint az óvodában és az iskolában kellene megtanítani – akár kötelezővé téve a fogmosást – a gyerekeket a fogkefe és a fogkrém használatára.

A romák rosszabb egészségi állapota egyértelműen a szegénységre vezethető vissza. Az egészségtelen táplálékok ugyanis sokkal olcsóbbak, mint az egészségesek, éppen ezért a zöldségek és a gyümölcsök helyett leginkább fehér kenyeret, zsírt, tésztát és húst esznek – fűzte hozzá a halmajugrai háziorvos.