• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségturizmusra gyúr Románia

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Jelenleg a romániai gyógyfürdők minden tizedik páciense külföldi.

2015-re megkétszereződhet a romániai gyógyturizmus - bizakodik Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter. Szakértők becslései szerint az egészségturizmus világpiaca jövőre százmilliárd dollár lehet: Románia ebből szeretne minél nagyobb szeletet kanyarítani. Az egészségügyi minisztérium szerint Romániában találhatók Európa leggazdagabb és legváltozatosabb gyógyhatású természeti kincsei, például a gyógyvízforrások egynegyede. Ennek ellenére alig tucatnyi intézményben, kevesebb mint 3500 ágy áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére.

Ezen változtatna a román kormány három minisztériumának összefogása. A tárcaközi megállapodás aláírásakor Elena Udrea miniszter közölte, hogy a gyógyturizmus tavalyi bevételei 250 millió euróra rúgnak. Tavaly hatvanezer külföldi vett részt romániai gyógykezelésen. A legtöbb idegen a fogászati szolgáltatások keresi, de sokan látogatják a szépészeti szalonokat, és egyre nagyobb a kereslet a román plasztikai sebészek szolgáltatásai iránt is. A bőrfiatalító kezeléseiről ismert Ana Aslan márka például turisták ezreit vonzza évente. Az említett hatvanezres szám a Romániába utazó összes turista két-három százaléka, és csupán az utazási irodáknál regisztrált látogatásokat jelenti.

Románia évek óta küzd, hogy visszaszerezze az európai idegenforgalmi piacon a helyet, amelyet a rendszerváltás után az elrontott privatizációk következtében elveszített. Az egészségturizmus ehhez jó kitörési pontnak tűnik. Jelenleg a romániai gyógyfürdők minden tizedik páciense külföldi. Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint a romániai gyógyturizmus számára nagy lehetőség lehet a 2013-ban életbe lépő, a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról rendelkező EU-irányelv.

A tervezet szerint a páciensek akkora térítésre tarthatnak majd igényt, amennyit az otthoni egészségbiztosítójuk fizetne az adott kezelésre. Ha az ellátás nem kórházban történik, nem lesz szükség előzetes engedélyeztetésre sem: a páciens a külföldi kezelés végeztével hazamegy, és benyújtja a számlát. Cseke Attila szerint Románia az egyik nyertese lehet az uniós irányelvnek, ha az alacsony áron kínált, magas színvonalú ellátáshoz megfelelő infrastruktúrát is hozzá tud rendelni.