• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügy: vannak pozitív változások

Lapszemle 2018.04.25 Forrás: hirtv.hu
Egészségügy: vannak pozitív változások

Az egészségügy mélypontja 2020-21 környékén lesz, amikor tömegével fognak szakdolgozók nyugdíjba vonulni.

A Kórházszövetség éves kongresszusának első napján az ágazati vezetők abban egyetértettek, hogy voltak pozitív változások az elmúlt években, például a béremelések, ennek ellenére az előrejelzések szerint 2020-21-ig még tovább romolhat a helyzet, pedig az orvosi kamara már most is napi 4-5 panaszt kap az orvosok túlterheltsége miatt - írja a hirtv.hu.

Hiába várták a megnyitóra a beharangozott egészségügyi államtitkári felszólalást - Ónodi Szűcs Zoltán nem ment el a magyar kórházszövetség 30. jubileumi kongresszusának kezdetére. Úgy tudni, csak a pénteki zárónapon szólal majd fel. „Meglátjuk, hogy mit fog nekünk mondani ez alatt a hosszú idő alatt. Ugye államtitkár úrról tudni kell, hogy ő 5-10 percnél többet nem nagyon szokott beszélni. De ennek ellenére érdeklődve várjuk a pénteki szakmapolitikai fórumot” – mondta a rendezvényen Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke.

Már csak azért is, mert a Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint az elmúlt időszakban tovább súlyosbodott az orvoshiány, amire a béremelés jelenthetné a megoldást. „Ennek a béremelésnek ami az idén és a következő évben meg kell történnie a paraszolvencia radikális és teljes megszüntetését kell maga után vonni” – húzta alá Nagy Ferenc

A szakdolgozói kamara előrelépésnek tartja, hogy javult a kommunikáció az állami vezetők és a szakmai szervezetek között - ám a létszámhiányra továbbra sincs megoldás. „A mélypontja az egészségügynek a mi számításaink szerint 2020-21 környékén lesz, amikor tömegével fognak szakdolgozók felállni életkoruknál fogva, hiszen 62-65 év közötti csapatok ezrei, tízezrei kerülnek nyugdíj körüli korba” – így a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

Két hete derült ki, hogy a munkaadói járulékok csökkentése miatt a kórházak megspórolt pénzét visszakéri az állam. Ez több helyen is problémát jelent hiszen van olyan kórház ahol a pénzt már elköltötték. Az állami ellátó igazgatója azt mondta, hogy még tárgyalnak az ügyben. „Ez egy 9,3 milliárdos forintos összeg az összes ÁEK intézményre. Jelen pillanatban a szochó azért került visszavonásra mert ugye a költségvetési szerveknél mindenhol visszavonásra került, és nem tudtuk megadni azt a különbséget, hogy miért az egészségügyben maradjon ott” – mutatott rá Németh László, az Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Németh László.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink