• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi reform: így látják a hospice-szakértők

Lapszemle 2020.02.12 Forrás: Napi.hu
Egészségügyi reform: így látják a hospice-szakértők

Alapvető tévedés a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata.

A hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés, a feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül - hívják fel a figyelmet a napi.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásukban a Pallium Szakmapolitikai Intézet szakértői az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos, kiszivárgott előterjesztésre reagálva.

Komoly átalakításokra készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egészségügyben, a Portfolio birtokába került előterjesztésből kiderül, a reformcsomag fókuszában a kórházak fizetőképességének helyreállítása áll. Ennek megvalósításával párhuzamosan menne végbe a struktúraváltás, ami feleslegessé tehet fizikai kapacitásokat. Az előterjesztés a felszabaduló kapacitások lehetséges sorsaként a kubatúra szűkítését és jobb kihasználását, a rehabilitáció, az ápolás, hospice tevékenységek szociális területnek történő átadását említi.

A Pallium Szakmapolitikai Intézet álláspontja szerint a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés. Az ellátás célja a beteg fizikai, lelki, szociális és spirituális fájdalmainak csökkentése, tüneteinek kezelése, egy jó életminőség biztosítása a krónikus betegség alatt és annak életvégi időszakában. A feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül - hangsúlyozzák az intézet alapító szakértői, Szöllősi Melinda és Dózsa Csaba, akik szerint ma hazánkban sajnos még sok feltétel nem adott ahhoz, hogy a háziorvosok ezt a feladatukat be tudják tölteni.

Az ellátást jól szervezett és jól finanszírozott alapellátásnak, kórházi mobil teameknek, fekvőbeteg osztályoknak, nappali kórháznak, és járóbeteg ellátásnak kell biztosítania, megfelelően definiált hatáskörökkel, a korai palliáció és az integrált ellátás szellemében. De soha ne feledjük, hogy az emberek betegségük alatt is otthonukban töltik életük nagy részét. A hospice betegek otthonukban történő ellátását addig nem lehet biztosítani, a legfejlettebb háziorvosi és a járóbeteg ellátástól sem várhatunk definitív ellátást, amíg az otthoni betegápolás feltételeit nem teremti meg az állam - olvasható az állásfoglalásban.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink