• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egészségügyi rendelet: vannak problémás pontok

Lapszemle 2020.12.01 Forrás: inforadio.hu
Egészségügyi rendelet: vannak problémás pontok

MOK: A törvényhez képest előrelépéseket tartalmaz az azt módosító kormányrendelet, de több érdemi kérdésben nincs változás.

A gyorsan elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényhez képest előrelépéseket tartalmaz az azt módosító kormányrendelet, amely a Magyar Orvosi Kamara több lényeges javaslatát is magában foglalja - mondta az InfoRádiónak Kincses Gyula, a testület elnöke, aki szerint a kormány több érdemi kérést figyelmen kívül hagyott. A Magyar Rezidens Szövetség ugyancsak örül több intézkedésnek, ugyanakkor úgy látják, az új szabályozás korlátozza az orvosok mozgásterét, így lesznek olyanok is, akiknek a magasabb bér sem lesz elég vonzó - hangzott el az Inforádióban.

Fontos, hogy változtak a kirendelés szabályai – hangsúlyozta Kincses, jelezve, hogy az eredeti törvény a kamarai tagok számára elfogadhatatlan passzust tartalmazott, hiszen kétszer egy évre volt minden egészségügyi dolgozó kirendelhető, de ez először 100 napra rövidült, majd az egyeztetés során a MOK javaslatára 44 napra csökkent. Kincses Gyula közölte: azzal is elégedettek, hogy sikerült részletes felmentési szabályokat alkotni a kérésnek megfelelően. A bért illetően is elégedettek lehetnek – árulta el a MOK elnöke. A béremelés már januártól jár, de az egészségügyi szolgálati jogviszony választásáról az eredetileg jelzettnél később, február 26-ig elég dönteni. A törvényben még két hónappal korábbi határidő szerepelt az új szerződés aláírásának lehetőségéről. Kincses Gyula szerint a határidő meghosszabbításával az orvosok és szakdolgozók nincsenek rákényszerítve arra, hogy hirtelen, előkészítetlenül döntsenek.

A negatívumok között több kérdést említett, kiemelve, hogy nem sikerült semmilyen érdemi eredményt elérni az összeférhetetlenségi szabályokban. Ez két területet jelent: a másodállások kérdését, illetve azt, hogy a magán- és közellátás közötti átjárhatóság hogyan van szabályozva.

A MOK szerint jó az a felvetése a kormánynak, ami a kiküldött tervezetben volt, hogy a szabályok életbe lépését tolják ki 2023-ig, s addig a meglévő munkajogi szabályoknak kell érvényt szerezni. Így lett volna idő arra, hogy felmérjék, a közellátást mennyire zavarja, ha ezeket a másodállásokat korlátozzák, mi az, ami ebből köz- és magánérdek, hogyan lehet összehangolni az ellátásokat, hogy betegérdekű legyen. A konszenzus elérésére lett volna két év, ehelyett semmilyen változás nem történt – hangsúlyozta.

A másodállátásokat illetően maradt az a szabály, hogy mindent, még a nem egészségügyi tevékenységet is engedélyeztetni kell – mondta Kincses Gyula, aki szerint remélik, hogy az engedélyeztetés szempontjai értelmesek lesznek, az ellátórendszer és a dolgozók érdekeit figyelembe veszik.

A szervezet üdvözli, hogy a kormány csak március elsejével lépteti hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, és ugyaneddigi meghosszabbította az új szerződések megkötésének határidejét is. Ugyanakkor az új szabályozás sok szempontból korlátozza az orvosok mozgásterét, így lesznek olyanok is, akiknek a magasabb bér sem lesz elég vonzó – vélekedett Vámosi Péter, a szövetség vezetőségi tagja. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink