• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egészségügyi startupok: még van miben fejlődni

Lapszemle 2023.05.25 Forrás: vg.hu
Egészségügyi startupok: még van miben fejlődni

A vizsgálatba bevont magyar startupok a legnagyobb arányban lépnek sikeresen a piacra a vizsgált országok startapjai közül.

Értékes tanulságokkal szolgál Magyarország számára az első átfogó tanulmány, amely Közép-, Kelet- és Dél-Európa országainak egészségügyi innovációs ökoszisztémáinak fejlettségét méri fel. Hazánk még nem tartott ott, ahol a régióból kiemelkedő Portugália, s különösen az összehasonlítási alapnak használt Izrael, ugyanakkor az is igaz, hogy megvan a potenciál a sikerhez, és van, amiben a magyar egészségügyi startupok kifejezetten jók. És kiderült az is, hogy mi az az összetevő, ami a továbblépéshez a legfontosabb: az együttműködés, írja a vg.hu

Az egyetlen ország, amely 5-ös értékelést kapott, a kutatásba referenciaországként bevont Izrael volt, míg az egyetlen 4-es az említett Portugália. Magyarország – Romániához, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan – a 3-as („kísérletező”) kategóriába került. Ezek az országok innovációs útjuk középső szakaszában járnak – már vannak bejáratott mechanizmusaik a startupok támogatására, és egyre több finanszírozás áll a vállalkozók rendelkezésre. Az innovátorok fejlődését már rutinos mentorok segítik, és már vannak „sorozatvállalkozók”, akik több startup alapításában is tapasztalatot szereztek. Emellett aktív kapcsolat épült ki a különböző szereplők, köztük a kutatóközpontok és multinacionális vállalatok között. Utóbbira példa a GE Healthcare, az egészségügyi technológia egyik globális éllovasa, amely jelentős K+F tevékenységet folytat Magyarországon, az EIT Health fontos partnere, és számos közös innovációs és oktatási program, például a HelloAI vagy a Health Venture Lab kezdeményezője. 

Van, amiben kifejezetten jól szerepeltünk: a vizsgálatba bevont magyar startupok a legnagyobb arányban lépnek sikeresen a piacra a vizsgált országok startapjai közül, átlag fölött szerepeltek az alkalmazottak számát és a bevont tőke mennyiségét tekintve, más területeken, például a támogatások elnyerésében viszont alulteljesítettek. Az átlag fölötti tőkebevonási képesség szoros összefüggésben áll az állami tulajdonú VC Hiventures tevékenységével, amely különösen aktív szerepet vállal a korai szakaszban lévő helyi startupok finanszírozásában.

De hogyan lehet továbblépni? Mi kell ahhoz, hogy Magyarország előrébb lépjen fejlettségi útján az egészségügyi innovációban? A tanulmány erre is választ adott. A készítése során felfedeztünk egy érdekes összefüggést: szoros korrelációt találtunk aközött, hogy a megkérdezett szereplők hány százaléka küldte vissza a kérdőívünket, és hogy hogyan szerepelt az ország a teljesítménymutatók terén. Ez arra utal, hogy az együttműködés, a közös munkára való hajlandóság meghatározó szerepet játszik az innovációs ökoszisztémák sikerében. 

Ez a megállapítás egybeesik az EIT Health filozófiájával, amely szerint senki nem tud egyedül innoválni – össze kell kötnünk az innovációs ökoszisztéma szereplőit, a vállalkozókat, kutatókat, egyetemi tudósokat, a kormányzatok képviselőit, a befektetőket és másokat. Ha ez sikerül, akkor az eredmény nem csupán sikeresebb egészségügyi startupokban, hanem egy egészségesebb társadalomban is meglátszik majd.

További részletek a vg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink