• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egészségvédelem vagy eltúlzott korlátozás? – A Covid a börtönökben

Lapszemle 2022.04.08 Forrás: Telex
Egészségvédelem vagy eltúlzott korlátozás? – A Covid a börtönökben

Idén február végéig összesen 4548 személyzeti tag, illetve 1637 fogvatartott kapta el a koronavírust a börtönökben a járvány hazai megjelenése óta.

Több mint két éve regisztrálták Magyarországon az első koronavírus-fertőzöttet, arról viszont, hogy a Covid hogyan jelent meg a büntetés-végrehajtási intézetekben, kevés a nyilvános információ. Idén február végéig 1637 fogvatartott kapta el a Covidot, és közülük 19-en haltak meg a vírus következtében – tudta meg a Telex. Magyarországon talán a legszigorúbb járványügyi intézkedések éppen a börtönök falain belül voltak, hiszen ott még mindig látogatási tilalom van érvényben. Szakértővel, bent lévő fogvatartott hozzátartozójával és a Covid alatt ült, azóta már szabadult emberekkel beszélgettünk a koronavírus elmúlt két évéről a büntetés-végrehajtásban. A szakértő szerint a személyes találkozások megszűnése pont a legbensőségesebb kapcsolatokra volt a legrosszabb hatással: a legtöbben két éve nem találkozhattak a házastársukkal, gyerekükkel, csak a Skype-on tarthatták a kapcsolatot. Az egyik szabadult szerint a járványügyi korlátozások leple alatt sikerült teljes kontrollt bevezetnie a vezetésnek.

Idén február végéig összesen 4548 személyzeti tag, illetve 1637 fogvatartott kapta el a koronavírust a börtönökben a járvány hazai megjelenése óta. Közülük 85 személyzeti dolgozónak és 65 fogvatartottnak volt szüksége kórházi ellátásra. 10 személyzeti tag és 19 fogvatartott halt meg február végéig a büntetés-végrehajtási intézetekben a járvány következtében – válaszolta a Telex kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) Kommunikációs Főosztálya.

A zárt intézményekben nagyon féltek a járvány sokkal gyorsabb terjedésétől, ezért is vezettek be külön járványügyi szabályokat. Nem vitás: ezekre a külön korlátozásokra szükség volt, inkább a mértékük és az időtartamuk a kérdés. A járvány első hullámában nagyon sok ember fertőződött meg például a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában, de az intézet honlapja szerint idén március 7-től már ott is a korábbi rend szerint látogathatók a bentlakók.

A Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársainak közreműködésével készült kutatás szerint a börtönökben valójában 2020 márciusától 2021. június 30-ig tilos volt a látogatás. Ez azért lehetett, mert a Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigényléssel megszerzett információja szerint a BVOP parancsnoka szinte végig élt ezzel a különleges jogával. A bv. megerősítette, hogy „a látogatófogadás a védővel való kapcsolattartás kivételével szünetel”.

Ráadásul a fogvatartottak oltása 2021. április 28-án elindult a kínai Sinopharm-vakcinával. Viszont azok sem kaptak semmilyen engedményt az oltatlan társaikhoz képest, akik beoltatták magukat.

A teljes riport a Telexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink