• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egis, Richter: komoly profitnövekedést várnak az elemzők

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

A Richter várhatóan a hét második felében, az Egis pedig jövő hét hétfőn teszi közzé számait.

Bár az árbevétel tekintetében az egy évvel korábbi értékekhez képest enyhe növekedést prognosztizálnak a Richter és az Egis közelgő gyorsjelentésében az általunk megkérdezett elemzők, a nettó profit a várakozások szerint jelentős növekedést mutathat. A Richter várhatóan a hét második felében, az Egis pedig jövő hét hétfőn, piaczárást követően teszi közzé számait - írja a portfolio.hu.

A várakozások szerint a Richter konszolidált árbevétele mérsékelt, 5%-os növekedést mutathatott az idei második negyedévben, ezt főként a forint főbb devizákkal szembeni leértékelődése magyarázhatja (EUR, USD, RUB). Ezt azonban részben ellensúlyozzák az egyes piacokon megfigyelhető szigorodó gyógyszerpiaci szabályozások, melyek az árak csökkenésének irányába hatnak.

Az árbevételhez hasonlóan a bruttó fedezet esetében is enyhe növekedést prognosztizálnak a szakértők, az üzemi eredményben viszont kismértékű visszaesésre számítanak. Ez utóbbit a működési költségek növekedése (originális termékek klinikai vizsgálatainak költségei, az Esmya nyugat-európai piaci forgalmazásához kapcsolódó marketingköltségek) magyarázhatja.
A nettó profit esetében igen jelentős, 40% feletti bővülést várnak az elemzők. Itt érdemes meg-jegyezni, hogy a bázisidőszaki számokat a devizás tételek átértékelése nyomán keletkező jelentősebb (3 mrd Ft feletti) pénzügyi veszteség lefelé húzta, vélhetően a szakértők most nem számolnak hasonló mértékű mínusszal.

Az Egis esetében valamennyi főbb eredménysoron növekedést várnak a lap által megkérdezett elemzők év/év alapon. Az üzemi és a nettó profit esetében a konszenzusban szereplő értékek alapján igen jelentős növekedésre számíthatunk, az utóbbiban szerepet játszhat, hogy a bázisidőszaki eredményt jelentősen lefelé húzta, hogy az Egis egy évvel korábban 2,5 milliárd forint ráfordítást számolt el, miután a befizetési kötelezettségek kutatásfejlesztési célú visszaigénylésének szabályai visszamenőleges hatállyal megváltoztak.

Magyar piac: folytatódhat a szenvedés
A magyar piac esetében mindkét társaság a bevételek további lemorzsolódásával szembesülhet, a legutóbbi vaklicit hatása ugyanis a negyedévben már érződni fog. Mint ismeretes a legutóbbi OEP vaklicit során az Egis további 19, a Richter további 6 termék árát csökkentette (egy-egy termék árcsökkentése több kiszerelést is érint), erre azért volt szükség, hogy a termékek ne essenek ki a támogatott körből, hiszen az a forgalom igen jelentős visszaesését generálhatja.

A végleges árcsökkentések végül az Egis esetében az érintett termékkörnél 17, a Richter esetében pedig 24%-ot tett ki, ami meghaladja a fél évvel korábbi vakliciten kialakult árcsökkentések mértékét.