• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy akciótervnyi extra pénzt szórt szét a kormány

Lapszemle 2019.08.02 Forrás: nepszava.hu
Egy akciótervnyi extra pénzt szórt szét a kormány

304 milliárd forintot a költségvetési maradványokból az idén a kormány,  az egészségügynek és az közoktatásnak alig 4 milliárd jutott.

A kormány az év első hét hónapjában az elmúlt évek költségvetési maradványaiból már úgy költött el 304 milliárd forintot, hogy az eredetileg nem is szerepelt a kiadási tervekben. Vagyis mondhatni: a kormány már az idén elköltött egy komolyabb gazdaságélénkítő csomagnyi pénzt úgy, hogy annak nem csapott különösebb hírverést. A döntések a kormányhatározatokból is csak apránként derülnek ki. A kommunikáció hiánya persze nem meglepő, a költekezések mögött komolyabb koncepciót ugyanis nehéz felfedezni. A maradványpénzeket így a kormány előszeretettel költi olyan célokra, amelyek nem szerepelnek a költségvetési törvényben. Részint azért, mert az igények annak elfogadása után merülnek fel. Vagy azért, mert olyan célokra megy a pénz, amit a kormány nem szeret nagy dobra verni. Ez utóbbiak közé tartoznak például az „ideológia” kiadások, amelyekre eddig 10 milliárd forint jutott. Ide soroltuk a kormányzati kommunikációt, illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért-, illetve a Batthyány alapítványoknak fizetett további öt-öt milliárd forintot - írta a népszava.hu.

A legtöbb pénz – 139 milliárd forint - gazdaságfejlesztésre ment az idén, ezek közül is messze kiemelkedik a debreceni BMW gyár előkészítésére megítélt 33 milliárd forint, vagy a Magyar Falu program 29 milliárdja. A kormány előszeretettel költ az a maradványokból az állami vagyon kistafírozásra is: erre a célra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő több lépésben 37 milliárd forintos plusztámogatást kapott. A második legnagyobb összeget a - 28 milliárdot - kormány oktatásra költötte a maradványokból. A pénz nagy részét azonban két, a kormánynak kedves egyetem nyelte el: 24 milliárd forint jutott a Corvinus Egyetem alapítványának feltőkésítésre, illetve további 1,5 milliárd forintot kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésekre. Így a maradványokból a közoktatás alig három milliárd forinttal részesedett. De még ez is nagyon szép eredmény az egészségügy egymilliárd forintos részesedéshez képest. 

Legolvasottabb cikkeink