• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy amerikai orvos 14 betegét ölte meg

Lapszemle 2022.03.09 Forrás: index.hu
Egy amerikai orvos 14 betegét ölte meg

Az orvos négy éven keresztül gyilkolt, de ebben az időszakban senki nem vonta kétségbe a tevékenységét.

Tizennégyrendbeli gyilkosságért állítják bíróság elé az amerikai William Huselt. A vád szerint 14 betegének adott be a halálos dózist messze meghaladó adagban kábító hatású fájdalomcsillapítót, fentanylt, amit egy másik kábító hatású fájdalomcsillapítóval, hydromorphone-nal kombinált, és megfejelte még a szedáló hatású Midazolammal is. Ez utóbbi egyébként Amerikában a kivégzésekkor használt gyógyszerkoktél része is . írja az index.hu.

Az orvos egy intenzív osztályon dolgozott, kizárólag éjszakai műszakban, az Ohio államban lévő Mount Carmel kórházban. Praktizálása alatt harmincnál is több gyanús haláleset fordult elő, ezek közül az ügyészség jelenleg 14 esetben látja bizonyítottnak, hogy a doktor szándékosan oltotta ki életüket, tehát a betegek halálát nem a betegségük, hanem az orvos tevékenysége okozta közvetlenül. 

Feltűnés nélkül gyilkolt 4 éven át

Az egészben talán a legszörnyűbb, hogy mindez éveken át zajlott 2014 és 2018 között. Ebben az időszakban senki nem vonta kétségbe az orvos tevékenységét. Husel doktor kizárólag éjszaka dolgozott ebben a viszonylag kis kórházban, ahol az intenzív osztályon egyedül volt ügyeletes, más orvos tehát nem tartózkodott az osztályon. Néhány nővérnek ugyan feltűnt a hatalmas adag gyógyszer, amit az orvos rendszeresen bead betegeinek, egyikük sem tett azonban említést feletteseinek erről.

A felügyeleti szervek szerint a gyógyszerészeknek is fel kellett volna hogy tűnjön mindez, hiszen az ilyen típusú szerekről pontos kimutatást kell vezetniük, de közülük sem tett senki panaszt semmilyen szinten. Ezért aztán jelenleg 24 nővér és két gyógyszerész ellen is eljárás folyik, bár ellenük feltehetőleg ez megáll majd a működési engedélyük felfüggesztésénél. A kórházból azóta elbocsátották a főigazgatót és az orvosigazgatót is.

Egy külső orvos szakértő, Robert Powers, a University of Virginia professzora szerint több szinten is fel kellett volna hogy tűnjenek a kiugróan magas kábító hatású fájdalomcsillapító-adagok, illetve a felhasználás mennyisége, és persze a gyanús halálesetek is. A dolgot persze nehezíti, hogy intenzív osztályról van szó, ahová a legsúlyosabb betegek kerülnek, és ahol gyakran indokolt is a kábító hatású fájdalomcsillapítók használata. Ezenfelül az intenzív osztályon mindig a legmagasabb a halálozás, hiszen itt a legsúlyosabb betegek kapnak kezelést. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink