• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egy beteg vagy hozzátartozója sem fordult hozzájuk panasszal

Lapszemle 2020.05.21 Forrás: Magyar Nemzet Online
Egy beteg vagy hozzátartozója sem fordult hozzájuk panasszal

Pozitív tapasztalatokat szerzett a járvány alatt Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

különleges jogrend intézménye maga is alapvető jogok – különösen az élethez, valamint a testi és lelki egészséghez való jog – védelmét szolgálja – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki szerint a hazánkban elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak. Az ombudsmant az érettségiről, és a kórházi ágyak kiürítéséről is kérdezték.

Milyen nehézségek merültek föl alapjogi szempontból a járvány miatt?

– A járvány megfékezése érdekében az elmúlt hónapokban elrendelt állami intézkedések mindannyiunk életét nehezítették. Mivel az állampolgárok autonómiájához tartozó egyes cselekmények – például a szabadidős tevékenység vagy a csoportos találkozások – egészségügyi kockázatot hordoztak, ezért korlátozás alá estek. A koronavírus-járvány miatt leginkább a kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetű csoportok – az idősek, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, illetve a gyermekek és a zárt intézményekben élők – alapjogainak az érvényesülésében merülhettek fel nehézségek. Többnyire a már amúgy is meglévő problémák erősödtek fel, például a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiányával, a higiéniával, az elszigetelődéssel, a munka és kereseti lehetőségek beszűkülésével, a bentlakásos otthonok személyi és tárgyi feltételeinek biztosításával kapcsolatban. 

Milyen panaszok érkeztek a hivatalához a járvány kapcsán?

– Voltak, akik a munkavállalók jogairól kértek tájékoztatást, vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek. Mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekei digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Többen jelezték az apás szülés kapcsán felmerült problémákat, és érkezett megkeresés a járványügyi védőfelszerelések megdrágulása miatt is. Érdeklődtek a nyári táborok megtartásával kapcsolatban, és a hiteltörlesztési moratórium szabályainak értelmezéséhez is kértek segítséget. Kaptunk jelzéseket a fogyatékossággal élő személyek könnyen érthető tájékoztatásának hiányáról, a gyermekvédelmi intézményekben elrendelt korlátozások miatt, illetve a különélő szülőknél a gyermekükkel való kapcsolattartás akadályozottságáról.

Számos látogatást tett a veszélyhelyzet alatt. Hogyan sikerült alkalmazkodniuk a helyzethez az intézményeknek, hatóságoknak?

– Fontosnak tartottam, hogy személyes benyomások révén kísérjem figyelemmel az aktuális helyzetet, ezért országos látogatássorozatot indítottam. A gyermek-, illetve speciális otthonok mellett többek között az Operatív Törzs ügyeleti központját, a kiskunhalasi mobil járványkórházat, a rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Honvédség intézményeit, határátkelőhelyeket, valamint javítóintézetet és büntetés-végrehajtási intézeteket is felkerestem. Általánosságban elmondható, hogy nagyon pozitív tapasztalataim voltak. A veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak, amelyet alátámaszt, hogy a koronavírus nem került be a büntetés-végrehajtási, a gyermekvédelmi, a rendőrségi, a fogyatékossággal élő személyek elhelyezésére szolgáló intézményekbe.

A teljes interjú a Magyar Nemzet portálján olvasható.

Legolvasottabb cikkeink