• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy csepp vérből diagnózis?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Egyetlen csepp vérből sok, nehezen felismerhető betegséget ki lehet mutatni.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának közreműködésével a francia Biosystems International (BIS) cég nemzetközi kutatógárdája olyan diagnosztikai módszert dolgozott ki, amivel egyetlen csepp vérből sok, nehezen felismerhető betegséget - köztük a kezdeti stádiumban lévő tüdőrákot is - ki lehet mutatni – tájékoztat a Magyar Nemzet. Ezt Takács László, a BIS magyarországi leányvállalatának igazgatója jelentette be tegnap Debrecenben.

A módszer jelentőségéről Jean-Pierrer Tirouflet vezérigazgató elmondta: világszerte 1,2 millió ember hal meg évente tüdőrákban, és a diagnózis felállítása után öt évvel már csak a betegek 15-16 százaléka van életben. Az új szisztéma azonban olyan korai stádiumban képes kimutatni a betegséget, amikor a terápiás módszerek még igen hatékonyak, így az öt évnél tovább élők aránya elérheti a hetven százalékot. Tirouflet ezért hangsúlyozta: hasznos lenne, ha a tüdőszűrések vizsgálati módszerei közé bekerülne a biomarkeres tüdőrákszűrés.

A BSI által kidolgozott diagnosztikai módszer arra épít, hogy a tüdőben lévő daganatból levált és a véráramba bejutott fehérjék valójában biológiai jeladók (biomarkerek). Az immunrendszer erre szakosodott „szervei": az immunglobulinok ugyanis felismerik a daganatsejteket, és elindítják vele szemben a védekező reakciót. Ezért a daganat - vagy bármelyik más, a szervezetet immunreakcióra késztető betegséggyanús elváltozás - jelenlétét kimutató vizsgálat elvégzéséhez nincs másra szükség, mint a páciens egy csepp vérére és egy szilíciumlapocskára, amire előzetesen több tízezer immunglobulint vittek fel. Ezek mindegyike más és más betegségjelző vértartalom - vagyis biomarker - megkötésére képes, így nagy biztonsággal mulatja ki, hogy a vizsgált ember milyen betegségben vagy betegségekben szenved.

A módszer óriási távlatokat nyit, hiszen szemben a prosztatarák jelenlétét megállapító teszttel, amelyik egyetlen biomarker kimutatására képes, a BSI rendszere számtalan kór diagnosztizálására alkalmas egyszerre. Ám elsőként a tüdőrák korai felismerése érdekében szeretnék bevetni, mert ez az a betegség, ami korai stádiumban - vagyis akkor, amikor még jól kezelhető - nagyon nehezen diagnosztizálható - közölte Závodszky Péter akadémikus, a BSI tudományos tanácsának tagja.

A cég a módszer kifejlesztésére tízmillió eurót költött. A programban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) laboratóriumait használták, és részesei lettek annak a gyógyszeripari (farmakológiai) klaszternek, amit Bogsch Erik elnökletével, valamint Fésűs László rektor és Kósa Lajos polgármester közreműködésével az egyetem és Debrecen városa hozott létre azért, hogy elősegítse a tudományos eredmények minél rövidebb időn belüli hasznosítását.

Legolvasottabb cikkeink