• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egy embert műtött, hárman haltak bele

Lapszemle 2019.10.05 Forrás: index.hu
Egy embert műtött, hárman haltak bele

Egy lábamputáció során, ahol újra meg akarta dönteni a saját gyorsasági rekordját, véletlenül levágta az asszisztense ujját...

Egy végtag amputálása ma sem kellemes, de az anesztézia megjelenése előtt határozottan pokoli volt. A sebesség kulcstényezőnek számított a fájdalom minimalizálásában egy olyan helyzetben, ahol a beteg egyébként is fájó, elfertőződő lábát vagy kezét kellett eltávolítani. London leggyorsabb késű sebésze az 1800-as évek elején azonban mindent megtett, hogy a pácienseknek a lehető legkevesebb szenvedést okozza. Dr. Robert Liston rengeteget segített a modern orvostudománynak, de az ő nevéhez fűződik a történelem legsikeretlenebb műtéte is - írta az index.hu.

Szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik az 1800-as évek elején a skót dr. Robert Listonhoz kerültek, akit az egyik leggyorsabb sebészként tartott számon az orvostudomány.

A feljegyzések szerint a műtétek a brutális fájdalom miatt gyakran úgy értek véget, hogy a páciens kibirkózta magát a műtős segédek szorításából, és inkább elmenekült a műtőből, de sokan meghaltak a fájdalom okozta sokkban is. Liston statisztikáját csodálták, az orvos a legsikeresebbek közé tartozott, mert csak minden tizedik páciense halt meg a London's University College Kórház műtőasztalán a kezei között.

Bár meg kell hagyni, hogy dr. Robert Liston orvostudományra gyakorolt hatása jelentős, modern orvoslás a mai napig használja találmányait és fogásait (nyilván némileg továbbfejlesztett verzióban), ő az is, aki képes volt egy operáció alatt három embert is megölni.

Egy lábamputáció során, ahol újra meg akarta dönteni a saját gyorsasági rekordját, véletlenül levágta az asszisztense ujját, és a késcsere közben felhasította egy megfigyelő kabátját. A páciens és az asszisztens a sebfertőzésbe halt bele, a megfigyelő pedig azt hitte, hogy nem csak a kabátját, hanem a testét hasították ketté, sokkot kapott és meghalt. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink