• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egy évvel csökkentenék a véradás alsó korhatárát

Lapszemle Forrás: vg.hu

Az OVSZ 5-6 napos készletekkel rendelkezik, ez a készletnagyság biztosítja a kórházak folyamatos, biztonságos ellátását.

A kormány 18 évről 17 évre csökkentené a véradáshoz szükséges minimális korhatárt, ezt Drexler Donát, a vérellátó szolgálat főigazgatója is támogatja. Tavaly 24 millió forintot költött kommunikációs kampányokra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) – nyilatkozta a Világgazdaságnak Drexler Donát, az OVSZ főigazgatója. Ez 17 millió forinttal kevesebb, mint amennyit 2016-ban költöttek. Éves szinten 2900-zal kevesebben adtak vért a múlt évben, mint 2016-ban, és több mint 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. A biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra van szükség, évente pedig nagyságrendileg 400 ezer egység vért vesznek le a donoroktól, és ezt használják fel az egészségügyi intézmények.

Nem véletlen, hogy a kormány egy évvel szeretné lejjebb vinni a véradáshoz szükséges minimális korhatárt. Jelenleg a donorok minimális életkora 18 év, ezt csökkentenék egy évvel azért, hogy a segítségnyújtás e formájával minél korábban és minél szélesebb körben élhessenek a fiatalok, ezt Drexler Donát is támogatja. A 18 év alattiak természetesen csak szülői beleegyezéssel adhatnának vért – tette hozzá a főigazgató.

Az OVSZ 5-6 napos készletekkel rendelkezik, ez a készletnagyság biztosítja a kórházak folyamatos, biztonságos ellátását. Az országos vérkészleteket az OVSZ folyamatosan monitorozza, és amint csökkenést tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket, hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni. A donorok vérét komplex vizsgálatnak vetik alá, amely 3700 forintba kerül. Tavaly a véradások 0,06 százalékában volt pozitív az eredmény, leggyakrabban hepatitis C-vírust találtak a donorok vérében. A legdrágább véradásoknak a kampányvéradások bizonyultak, azok teljes költsége az 5,5 millió forintot is meghaladta.

Legolvasottabb cikkeink