• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy fiatal kórházi orvos vallomása

Lapszemle 2020.05.02 Forrás: wmn.hu
Egy fiatal kórházi orvos vallomása

Szakmailag, etikailag teljesen érthetetlen döntések sorozatán vagyunk túl. Nem erről szól az orvosi eskünk.

A járvány átírta az egész életünket. Mindannyian igyekszünk adaptálódni ehhez a helyzethez. Kapkodjuk a fejünket, de azt, ami a kórházakban történik, csak nehezen tudjuk elképzelni. Egy névtelenséget kérő fiatal orvos képet adott a helyzetről a wmn.hu-nak.

"Amikor a járvány itthon is terjedni kezdett, egy épületrészt szabaddá tettek a koronavírusos betegek számára. Az új helyzethez új megoldások kellettek: főleg a fiatal, gyermektelen ápolókat és orvosokat helyezték át oda. Az elektív, vagyis halasztható műtéteket és a szakrendelés vizsgálatait törölték. Ebből adódóan több betegkísérőnek, ápolónak, műtőben dolgozónak, orvosnak feleslegessé vált a munkája. Ezt a helyzetet úgy kívánta megoldani a kórház vezetősége, hogy maximálta a különböző területeken dolgozók számát, ami egyes esetekben épp a fele volt az eredeti létszámnak.

Tizenkét havi munkakeretre szóló szerződést kínáltak a dolgozóknak, ami azt jelenti, hogy akire éppen nincs szükség, az otthon van, és megkapja az alapfizetését. A járvány után pedig egy év alatt az otthon töltött munkaórákat le kell dolgozni, ami csak munkaidő után és hétvégén lehetséges. Vagyis tizenkét órás szakrendelések, hétvégi műtői program vár mindenkire… Akiknek ez a lehetőség nem felelt meg, azoknak a választása egyedül a kötelező fizetés nélküli szabadság maradt.

Ami azért is igen nehéz ügy, mert dacára annak, hogy – legalábbis a médiában igen hangzatosan – megemelték az egészségügyi dolgozók bérét, ez továbbra is igen csekély összeg, amiből embert próbáló feladat megélni, pláne félretenni.

Egy délután jött a telefon, hogy azonnal költöztessük az osztályunkat egy másik emeletre…

Betegestül, eszközöstül, gyógyszerestül. A hirtelen változás miatt volt egy kis ijedelem: máris megtelt a Covid-épület betegekkel? Az osztályunkat három másikkal vonták össze: a korábbi egy részleg helyén hirtelen négy különböző szakterületnek kellett osztozkodnia, együtt dolgoznia.

Mindenki igyekezett, kicsit olyan volt, mintha új munkahelyen kezdene dolgozni valaki: új helyszín, új kollégák, új rendszer. Eközben az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a kórházunkban szerencsére nagyon alacsony maradt, intenzív osztályos kezelésre pedig még kevesebben szorultak.

Majd április közepén jött a döntés, hogy a telephely legnagyobb épületét, benne a központi műtőblokkal, ki kell üríteni..." Továbbiak a cikkben