• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy helyen működne a kecskeméti kórház összes osztálya

Lapszemle 2018.06.20 Forrás: Petőfi Népe
Egy helyen működne a kecskeméti kórház összes osztálya

Egy nyolcvan férőhelyes nővérszálló kivitelezése is az elképzelések között szerepel.

Már zajlanak a Pólus II. program közbeszerzései, ennek keretében költöztetnék a kecskeméti megyei kórház még a Honvédkórházban működő osztályait is a Nyíri útra. Az első ütemben egy kétszintes reumatológiai épületet húznak fel, oktató- és konferenciateremmel, mégpedig az Onkoradiológiai Központ mögött. A fejlesztési elképzelések között szerepel egy nyolcvan férőhelyes nővérszálló felépítése is.

Még 2014 őszén költözött a később elbontott Izsáki úti telephelyről a Nyíri úton épült új tömbbe a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály, az újszülött-, illetve a koraszülöttrészleg, a tüdőbelgyógyászati osztály, a fül-orr-gégészeti osztály, a DSA-labor és invazív kardiológia – ez volt az úgynevezett Pólus I. program. A reumatológiai és a pszichiátriai osztály a Honvédkórházban kapott helyet, bár tudni lehetett, hogy ez csak ideiglenes állapot, mert már akkor is arról szóltak a hírek, hogy további épületeket emelnek a Nyíri úti telephelyen.

A nem is olyan távoli jövőben ezek a tervek kézzelfogható valósággá válhatnak – erről nyilatkozott a Petőfi Népének dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója, amikor az intézmény előkészítés alatt álló és folyamatban lévő beruházásairól kérdeztük. – Kórházunk régi célja, hogy Kecskeméten egy telephelyen végezze a gyógyító tevékenységet. A Pólus I. programból kimaradt osztályokat a Pólus II. programban új épületekben kívánjuk elhelyezni a Nyíri úti fő telephelyen, az egykori tartalékterületen. A beruházás a források megérkezésének függvényében több ütemben valósul meg – mondta el dr. Svébis Mihály.

Az első ütem kiviteli tervei már elkészültek, hamarosan pedig kiírhatják az építés közbeszerzési eljárását is. Ebben az első ütemben egy kétszintes reumatológiaépületet húznak fel, oktató- és konferenciateremmel (összesen körülbelül 2680 négyzetméter), mégpedig a telephely Nyíri út felől nézve hátsó, déli részén, az Onkoradiológiai Központ mögött. Ezenkívül épül még az onkoradiológia felé egy öszszekötő folyosó, a hotelépület mellett egy imaház, egy 1500 négyzetméteres irattár, egy hulladéktárolásra szánt gyűjtőhely és a Csabay Géza körúti parkolónál egy porta is. Az építkezéshez természetesen hozzátartozik a közműépítés, parkrendezés, út- és parkolóépítés is.

A második ütemnél még tart a tervezés közbeszerzési eljárása, ennek keretében két darab kétszintes épületet emelnek az új reumatológia mögött, itt lesz a pszichiátria, a tüdőgondozó, a tüdőszűrő, mintegy öt és fél ezer négyzetméteren. A két épületet szintén folyosókkal kapcsolják össze, és korszerűsítik a meglévő trafóházat is.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) beruházásában is több fejlesztést készítenek elő a megyei kórháznál. Dr. Svébis Mihály elmondta: tervben van – ugyancsak a tartalékterületen – egy egynapos sebészeti pavilon építése. Az uniós pályázat fő célkitűzése a 12 órán belül távozó betegek arányának növelése, ennek elérése érdekében legalább négy szakma orvosainak részvételével egynapos szervezeti egységeket alakítanának ki. A teamek a kétszintes, 2340 négyzetméteres épületben dolgoznának, ahol három műtő és 38 ágy kaphat helyet.

Az Izsáki úti telephely eladásával megszűnt a kórház nővérszállója, ugyanakkor az intézményhez kerülő új munkatársak részéről hatalmas igény van átmeneti szállásra a végleges lakhatás megteremtéséig. Emiatt egy nyolcvan férőhelyes nővérszálló kivitelezése is az elképzelések között szerepel a telephely leghátsó, délnyugati csücskében. Húsz kis garzonlakásban 2-2 dolgozónak tudnának lakhatást biztosítani, egyszemélyes minigarzonokban pedig további negyven főnek. Ez a pályázat jelenleg a tervezés előkészítési fázisában van, a teljes költség becsült összege körülbelül 660 millió forint.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink