• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy hét múlva választ rektort a Pécsi Tudományegyetem

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online - Népszabadság Online

A két jelölt, Bódis József és Mellár Tamás vitafórumon ismerteti programját jövő hétfő délután.

Egy hét múlva minden eldől: február huszadikán ül össze a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa, hogy eldöntse, a két rektorjelölt (Bódis József és Mellár Tamás) közül melyiket szeretné az intézmény élén látni. A harminchat tagú Szenátus minden tagja titkosan szavaz majd, ez alapján megszületik a sorrend – a PTE ezután az élen állót fogja javasolni rektornak a kinevezési joggal rendelkező Emberi Erőforrások Minisztériuma felé – írja a Dunántúli Napló – online.

A rektorjelöltekkel lapunk már korábban készített interjút, amelyben a programjukról is beszéltek. Bódis József kiemelte: amennyiben folytathatja a munkát, mindenképpen lépni fog néhány területen, reagálva a csökkenő diáklétszámra és a forráskivonásra. (Erre már csak azért is szükség van, mert márciusig el kell készíteni az intézmény költségvetését.) Mellár Tamás mint kihívó ugyanakkor másra helyezné a hangsúlyt: ő a „vállalkozó egyetem" kifejezést használva arra koncentrálna, hogy az itteni kutatások, innovációk megtalálják a maguk piacát, s így belátható időn belül részben önfenntartóvá válhatna a Pécsi Tudományegyetem.

Bár minden valószínűség szerint a szenátorok már tudják, kire fognak szavazni, a választást a hagyományoknak megfelelően megelőzi a rektorjelöltek vitafóruma. Ezt február 17-én, azaz jövő hétfőn, délután fél kettőtől rendezik meg a Halasy-Nagy József Aulában – a program során Bódis József és Mellár Tamás ismerteti rektori programját és válaszol a kérdésekre. A vitafórum a jelöltek megállapodása alapján az egyetemi polgárok számára nyilvános, a külső sajtó számára nem. Mégsem marad le a vitafórumról egyetlen érdeklődő sem, hiszen az eseményt az Universitas Televízió élőben közvetíti a www.pte.hu oldalon.

A négy évvel ezelőtti választáson ketten indultak: az akkori rektor, Gábriel Róbert kihívója Bódis József volt. A szavazáson az akkor 38 főből álló Szenátus minden tagja részt vett, s a végeredmény sokakat meglepett: Bódisra 24-én, Gábrielre 14-en voksoltak, azaz az új rektor a voksok közel kétharmadát begyűjtötte. Az új vezető 2010. július elsejével állt munkába.

A szavazatok mostani megoszlására nem tippelnénk, ám egy hasonlóság biztos: a minisztérium által kinevezendő rektor most is július elsejével kezdi a munkát – jegyzi meg a portál.

A témával kapcsolatban a nol.hu így ír: A Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa február 20-án választ rektort, s az aktus előtt egy héttel ismeretlenek egy olyan hangfelvételt juttattak el elektronikus úton több hírportálhoz, ami megzavarhatja a döntést. Erről a két rektorjelölt egyike, az egyetemet jelenleg is irányító Bódis József pénteken tájékoztatta a sajtót. Bódis elmondta, hogy az említett felvételről nem nyilatkozhat, mivel ahhoz meg kellene szereznie valamennyi ott megszólaló beleegyezését.

Információink szerint a felvétel – ami szerkesztőségünkhöz nem jutott el – 2010-ben készült, és azon Bódis, még mint a PTE szülészeti klinikájának igazgatója az egyetem akkori gazdasági vezetőjével tárgyalt egy külső céggel kötendő szerződéskötésről, s az elhangzottakból az vehető ki, hogy a közbeszerzés elkerülésének lehetősége is szóba kerül. A sajtótájékoztatón Bódis elmondta, hogy a felvételen a lombikbébi-program egyik külső céggel kötött szerződéséről van szó. Hozzátette, hogy mielőtt ő lett az igazgató, a külső cég 70, a klinika 30%-ban részesült a program bevételeiből, vezetése alatt viszont ez az arány megfordult.

Mint ismert, a PTE számos vezetője ellen 2010 óta büntetőeljárás folyik vesztegetés gyanújával, s a Győrben folyó per első rendű vádlottja a volt gazdasági igazgató. Bódis megjegyezte, hogy az ő neve gyanúsítottként sosem merült fel az ügyben. Bódis ennél többet nem kívánt elmondani, aki azzal indokolta az alig pár percig tartó sajtótájékoztató összehívását, hogy meg akarja őrizni a rektorválasztás tisztaságát.