• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egy kis segítség a koronavírus-statisztikák értelmezéséhez

Lapszemle 2020.04.06 Forrás: 444.hu
Egy kis segítség a koronavírus-statisztikák értelmezéséhez

A tünetmentesekben az esetek többségében fel sem merül, hogy teszteltetniük kellene magukat.

Csütörtök este elérte az egymillió főt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte, a halottaké pedig már napok óta 50 ezer fölött van. Az emberek jelentős része Magyarországon és a világ legtöbb államában otthoni és nemzetközi statisztikákból követi a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, az államok és nemzetközi szervezetek által publikált számok alapján ítéli meg a helyzet súlyosságát, és ezekre gondol akkor is, amikor a jövőre vonatkozó becsléseket olvas. Nem árt azonban tisztázni néhány dolgot, mielőtt ezeknek a számoknak túl nagy jelentőséget tulajdonítanánk - írta a 444.hu.

Mit lehet megtudni egy-egy ország fertőzöttszámából?

Ezekből a számokból önmagukban semmit. Hiába van az adatok alapján A országban lakosságarányosan sokkal több koronavírus-fertőzött, mint B országban, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy A országban sokkal jobban szétterjedt a fertőzés, mint B-ben. Az ugyanis, hogy mennyi fertőzött van egy országban, szorosan összefügg azzal is, hogy az adott ország mennyit tesztel. Ez persze érthető is: aki egyáltalán nem tesztel, annak igazolt koronavírus-fertőzöttje se lesz, aki pedig minden egyes állampolgárát leteszteli, az megtalálja a tünetmenteseket is. Idáig persze valószínűleg néhány kisebb népességű, fejlettebb államot leszámítva sosem fogunk eljutni, ezek a tesztek ugyanis elég drágák, emberből meg nagyon sok van. De amikor egyes országok fertőzöttszámait hasonlítjuk össze, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy lakosságarányosan mennyit teszteltek, és csak ennek figyelembevételével tehetünk megállapításokat.

Hány embert öl meg a koronavírus?

A halottak száma egészen pontosan azt adja meg, hogy hány igazolt koronavírus-fertőzött halt meg egy adott országban. Fontos, hogy ez nem azonos azzal a számmal, hogy hány embert ölt meg a koronavírus. Világszerte már 50 ezer fölött van a koronavírus-fertőzött halottak száma, azt azonban - ahogyan a BBC is figyelmeztet ebben a cikkben - nem tudjuk, hogy ezeknél az embereknél milyen mértékben volt felelős a halálért a koronavírus.

A vírus ugyanis messze nem csak a fő halálozási ok lehet, a legtöbb esetben maximum csak hozzájárul a halálhoz, és vannak olyan esetek is, amikor csak épp jelen van a fertőzés egy ember szervezetében, aki valami más okból meghal. Az eddigi hírek szerint a halottak túlnyomó többségénél a koronavírus hozzájárul ugyan a halálhoz, de az áldozatok eleve olyan egészségügyi problémákkal küzdöttek, mint a cukorbetegség, tüdő- vagy szív- és érrendszeri betegségek. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink