• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy sor labor megszűnhet a centralizációval

Lapszemle 2022.12.16 Forrás: szabadeuropa.hu
Egy sor labor megszűnhet a centralizációval

Ha létrejön a központosítás, az államnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A kormány november végén fogadott el egy rendeletet, amely szerint 2023 márciusától központosítják a kórházi laborvizsgálatokat. Létrejön a nemzeti laborhálózat, amelyet egy, az OKFŐ alá tartozó cég felügyel. Több mint kétszáz labor szűnhet meg, a több tízmilliárdos közbeszerzéseket is központosítják. A kormány ettől hatékonyabb működést, magasabb színvonalat vár. Noha sok részlet még nem tisztázott, a szivárgó hírek alapján a szakma inkább aggódik, írja a szabadeuropa.hu.  

Az egységes laborhálózatnak számos előnye van a minisztériumi előterjesztés szerint. Egységesítenék a közbeszerzéseket, amitől önmagában költségcsökkenést várnak. A műszereket öt évre bérelnék ki, és mivel ez is egységes lesz, a vizsgálati eredmények is összehasonlíthatók lesznek. A közbeszerzésen nyertes céggel szembeni elvárás, hogy legyen az országban olyan raktárbázisa, amely öt hónapon keresztül akkor is tud szállítani, ha amúgy ellátási problémák merülnek fel a gyártó részéről. Az előterjesztés azt is leszögezi, hogy az orvosok nem rendelhetnének meg „indokolatlan” vizsgálatokat, de ennek részletei nem ismertek. A szakemberek szerint a felesleges vizsgálatok csökkentésének érdekében egységes protokollokat kellene bevezetni, és csak az azokban leírt vizsgálatokat térítené meg a biztosító. Erre eddig is szükség lett volna, és bármiféle további központosítás nélkül is megoldható lenne – mondták forrásaink. Azt is hozzátették, hogy a központosítás valóban járhat költségcsökkenéssel, de a kórházi labordiagnosztika elsősorban az alulfinanszírozottság miatt veszteséges, nem a központosítás hiánya miatt.

Ha létrejön a központosítás, az államnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az előterjesztésben 2019-es – a Covid előtti utolsó teljes év – adatok szerepelnek. Akkor mintegy hatvanmilliárd forint volt a laborkassza, ami csak az elvégzett vizsgálatok költségeire terjed ki, ennek nagyjából felét teszik ki a mostani központosításba bevont kórházi laborok. Erre jönne rá a gépek beszerzésének, bérlésének költsége, a megnövekvő logisztikai költségek (hiszen ha kevesebb lesz a labor, többet kell szállítani a mintákat), valamint a mindezt kiszolgáló informatikai rendszer létrehozásának költsége. Ezek is bőven a tízmilliárdos kategóriába tartozó közbeszerzések lehetnek forrásaink becslései szerint, pontos számokat azonban senki nem látott.

További részletek a szabadeuropa.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink