• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy százalékért kampányolnak az újszülöttmentők

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Működési költségekre fordítaná a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány az egy százalékokból befolyó felajánlásokat.

Havonta közel kétmillió forinttal kapnak kevesebbet a központi költségvetésből – hogy működni tudjanak, ennyit kell hozzátenniük. Havonta több mint hatmillió forint. Ennyibe kerül fenntartani a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt, vagyis garantálni, hogy a régióban bárhol megszületik egy koraszülött vagy életveszélyben lévő csecsemő, addig is szakszerű ellátást kapjon, amíg úton vannak vele a szegedi gyermekklinikára – írja a delmagyar.hu portálja.

Naponta átlagosan négyszer riasztják a speciálisan felszerelt, mozgó újszülött intenzív osztályként funkcionáló autót, amely a főváros után a második legtöbb mentést végzi az országban. Ha nem létezne a szolgálat, évente több száz csecsemő halna meg vagy nőne fel súlyosan sérültként. Mégsem kapnak elegendő támogatást: a központi finanszírozás minden hónapban 2 millió forinttal kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

Idén sem kapunk egy fillérrel sem többet, mint az előző évben – közölte Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki már mindent megpróbált, csak hogy életben tartsa a szolgálatot. A munkatársaink fizetését 2 évvel ezelőtt 20%-kal kellett csökkenteni. Az ápolóink, gépkocsivezetőink nettó bére így a 600 forintot sem éri el óránként. Két éve pedig hitelt vettem fel, hogy tankolni tudjunk az autóba.

Az elmúlt két évben a kedvezőtlen gazdasági feltételek hatására visszaestek a cégektől, vállalkozásoktól érkező felajánlások is. Az adományok legnagyobb részét így az adó 1 százalékból befolyó összegek teszik ki. Ez teljes egészében a működési költségekre megy el, illetve az utóbbi két évben a felvett hiteleinket fizettük vissza ebből – tette hozzá Pintér professzor, aki idén is számít arra, hogy a bevallásokhoz csatolt rendelkező nyilatkozatoknak köszönhetően jelentősebb összeghez jutnak.