• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Egy tollvonással áthúzzák a felépített munkádat”

Lapszemle 2022.07.21 Forrás: 24.hu

A háziorvosokat, az üzemorvosokat, a gyógytornászokat és a dietetikusokat is súlyosan érinti az új kata-törvény.

Ügyeletet és idősgondozást is vállaló háziorvos, a közétkeztetés étrendjét összeállító dietetikus, sportolókat rehabilitáló gyógytornász és cégeknek számlázó üzemorvos – szeptember 1-jétől mindegyiküknek fel kell adniuk a katázást.

A múlt hétfőn beterjesztett, kedden megszavazott, ezen a hétfőn kihirdetett és szeptember 1-jén már hatályba is lépő új katatörvény súlyosan érinti az egészségügyi ellátást is. Sok vállalkozó orvos és nővér tartja fenn az ügyeleteket, illetve segít be az ellátásba ott, ahol éppen munkaerőhiány adódik. Nemcsak ők dolgoznak katásként, de a háziorvosokat, az üzemorvosokat, a gyógytornászokat és a dietetikusokat is sújtja a változás.

Eddig is akadozott az ügyeleti ellátás, most még jobban fog

Kiss Csaba háziorvos a rendelése után nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy elmondja, éjszaka megy ügyelni, utána megint rendel a saját praxisában, majd helyettesít, hétvégén pedig vár rá egy 24 órás ügyelet. Ezek közül csak a saját rendelésénél nem katázik, a többi munkáját katás vállalkozóként végzi.

Nincs ezzel egyedül, sok alapellátó orvos a saját praxisa mellett katázik, ha háziorvosi ügyeletet visz, vagy ha idősotthonban vállal ellátást. Ha a törvényt nem módosítják szeptember 1-jéig, a fő probléma szerinte az ügyelet megszervezése lesz, ami már most is nehézkesen működik.

Ha egy olyan adózási formát kell választanunk, aminek következtében ugyanazért a munkáért még kevesebbet kapunk az ügyeletért, akkor még kevésbé lesznek motiváltak az orvosok, hogy pluszban ügyeletet vállaljanak – vetíti előre a háziorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapellátó orvosoknak dolgozó asszisztensek is vállalnak katásként ápolói és gondozói munkákat a főállásuk mellett, így őket szintén érint a kata szigorítása.

„Áldozatok leszünk, ha nem módosítják a törvényt”

Ahogy az üzemorvosokat vagy más néven a foglalkozás-egészségügyi orvosokat is. Ők azok, akik a cégek alkalmazottainak nyújtanak egészségügyi ellátást. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat törvényi előírás, vagyis kötelező minden munkáltató, illetve munkavállaló számára. Az üzemorvos az a szakember, aki a munkaköri alkalmassági vizsgálatokat a munkáltató megbízásából az előírások szerinti ütemezésben és módon elvégzi. Az orvosi alkalmassági vizsgálat eredményeként pedig megállapítja a munkaadó alkalmatlanságát vagy alkalmasságát az adott munkakörre vonatkozóan.

A 24.hu-nak nyilatkozó üzemorvosok alvállalkozóként katáznak, és közvetítő cégeken keresztül jutnak el vállalatokhoz. És bár magánembereket látnak el (a dolgozókat), az üzemorvos a megrendelő cégnek számláz, amit szeptember 1-jétől már nem tehet meg katásként.

„Cégeknek végzünk szolgáltatást akkor is, ha a dolgozókat látjuk el, így hiába látunk el magánszemélyeket, a cégnek számlázunk. Éppen ezért a taxisokhoz hasonlóan minket és a többi egészségügyi dolgozót is ki kellene venni a törvényből” – értetlenkedett lapunknak egy üzemorvos, aki egyelőre nem tudja, mi lesz, hiszen még a szintén katázó könyvelőjével sem tudott konzultálni. „Áldozatok leszünk, ha nem módosítják a törvényt” – előlegezte meg.

További részletek a cikkben.