• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy új vírust nem szabad póráz nélkül elengedni

Lapszemle 2020.08.28 Forrás: hvg.hu
Egy új vírust nem szabad póráz nélkül elengedni

Többen azért kérdőjelezik meg az oltások biztonságát, mert nagyon gyorsan halad a fejlesztésük, de Kemenesi szerint emiatt egyáltalán nem kell aggódni.

A koronavírus lökést adott az oltásellenes mozgalmaknak – hangzott el a Political Capital témában rendezett konferenciáján. Kemenesi Gábor virológus szerint a védekezés társadalmi kérdés, a koronavírus pedig nem vicc. Ha halmozódik egy területen, káoszba dönti a régiót, írja a hvg.hu

em megy a biztonság rovására, ha felgyorsítják a koronavírus elleni vakcina fejlesztését – mondta Kemenesi Gábor virológus a Political Capital konferenciáján, ahol a koronavírussal kapcsolatos álhírekről és az oltásellenességről volt szó.

A koronavírusról és a fejlesztés alatt álló vakcinákról rengeteg tévhit kering, pedig sokan azt gondolták, hogy a Covid-19 elhozza majd a vakcinaellenes mozgalom végét. A valóságban ennek pont az ellenkezője történik: a járvány az egész világon, így Magyarországon is lökést adott az oltásellenes mozgalmaknak - mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója.

Kemenesi Gábor virológus szerint a problémát a legtöbb ember fejében az okozza, hogy jelenleg 160 vakcinaprojekt van, melyek többféle technológiára épülnek. Az információk sokszor korán mennek ki, félreértelmezik őket, ami zavart kelt az emberekben, hiszen mindenki arra kíváncsi, mikor lesz vakcina.

Többen azért kérdőjelezik meg az oltások biztonságát, mert nagyon gyorsan halad a fejlesztésük, de Kemenesi szerint emiatt egyáltalán nem kell aggódni. A vakcinafejlesztés egyrészt azért gyors, mert rengeteg pénz ömlik bele, másrészt bizonyos fázisokat összesűrítenek, a laboratóriumok már a járvány előtt is létrehoztak szövetségeket, és leosztották egymás között a munkafázisokat.

Kemenesi szerint a klinikai vizsgálatokat is biztonsággal is fel lehet gyorsítani: az első kettőt például „részben egymásra lehet csúsztatni”. A harmadik fázisnál pedig – melynek lényege, hogy több tízezer emberen vizsgálják, hogyan hat a vakcina és van-e mellékhatása – megtehetik a kutatók, hogy nem két évig, hanem mondjuk hat hónapig vizsgálják a hatásosságát.

A beszélgetésen Prinz Gyula belgyógyász, infektológus úgy vélte: a járvány elején a rettegés tartotta otthon az embereket és szívesebben vették tudomásul a korlátozó intézkedéseket, később viszont a társadalom nagy része ki akart engedni. Az elmúlt hónapokban azonban sok minden változott Magyarországon: megnőtt a PCR tesztelés lehetősége, az igazolt eseteket lehet otthoni karanténba küldeni, főleg a fiatalok fertőződnek és a terápiában is sok előrelépés történt.

Legolvasottabb cikkeink