A visegrádi kórház üdítő kivételként rácáfol a hazai állapotokra, egy fiatal – és még lelkes – szakács főz az intézmény konyháján.
A hazai kórházi betegkosztot látva általában nem is sajnálja a beteg, hogy olyan kevéske az adag. Elfogadott tény, hogy egészen rémes kórházi kaja, ezért is öröm olyan egészségügyi intézetekről hallani, amit dicsérnek az emberek. Márpedig vannak ilyenek is a számtalan elrettentő tapasztalat mellett - írta az nlc.hu.
A napokban közfelháborodást okozott, hogy a budapesti Szent János Kórházban penészes kenyeret és romlott felvágottat kapott reggelire egy beteg. Az eset közel sem egyedülálló és sajnos nem is különleges - írták. A penészes kenyér esete miatt napvilágra jutott számok, vagyis a legfrissebben fellelhető adatok alapján: „az intézmény honlapján elérhető dokumentum szerint 1650 forint jut egy fekvőbeteg napi élelmezésére, amiből a nyersanyag 550 forint. A reggelit 110, az ebédet 275, vacsorát és a kisebb étkezéseket 165 forintból kell kihoznia az intézménynek”.
A Visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházban egy beteg beszámolója szerint „annyira jóízűen főznek, mintha házi koszton lettünk volna. Reggelire mindig kaptunk barna vagy fehér kenyeret, kis vaj vagy margarinkockát, gusztusos felvágottat. Kenyérből annyit kaptunk, amennyit szerettünk volna, és néha kaláccsal és mézzel színesítették a reggelit.
A kórházi kosztok klasszikusa a vizesen áttetsző, majdnem üres hús- vagy zöldségleves. A visegrádi Szent Kozma és Damjánban ízletes bableves, gulyásleves érkezett, ráadásul a levesből bármennyit kaphattak a betegek. Főételként sült csirkecomb, székely káposzta, rakottas vagy jól elkészített főzelék pörkölttel – ne csak tessék-lássék módra, egy-két mócsingos húsdarabbal, hanem korrekt pörköltfeltéttel.
A desszertek között sem a megúszós, vizes piskóta jellegű édességeket adták, hanem olyan viszonylag olcsón kihozható, de igen kedvelt finomságokat, mint a stíriai metélt vagy a máglyarakás.
Továbiak a cikkben