• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyelőre csak reményt gyárt a debreceni oltóanyaggyár

Lapszemle 2024.10.14 Forrás: nepszava.hu
Egyelőre csak reményt gyárt a debreceni oltóanyaggyár

Többszöri átgondolással és újratervezéssel a befogadó csarnoképület megépült, a szükséges berendezések beszerzési eljárásai lezajlottak, terveznek tovább.

Orbán Viktor kormányfő három éve még arról beszélt, hogy 2022 végén Magyarország már nem vásárolni, hanem exportálni fogja a koronavírus elleni vakcinát. Ehhez képest a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár még mindig „további előkészítési, tervezési” folyamatokat végez – derül ki a Debreceni Egyetem a Népszavának küldött válaszából. Arról az oktatási intézmény nem tett említést, hogy a gyárból mikor kerülhetnek ki az első sokszor megígért Covid és influenza elleni oltások.

Hét évvel ezelőtt a Népszava írta meg, hogy Debrecenben, az egyetem bázisán, a Richter Nyrt. és az Omninvest vakcinagyártó utódának közreműködésével indítanák újra a magyarországi oltóanyag-termelést. Az akkori tervek szerint az új gyár állította volna elő a többi között az influenza elleni olyan új vakcinákat, amelyek többféle influenza vírus ellen biztosítanak védelmet akár tíz éven keresztül. Arról is beszéltek, hogy az itt gyártott vakcinák amolyan gyorshadtestként hatékonyan lesznek bevethetők az összetett kórházi fertőzésekkel szemben is.

Akkor még azt remélték, hogy a kis szériás vakcinagyártás 2019-ben indul. Már akkor a tervek része volt az is, hogy a Magyarországon gyártott oltóanyagot a közép-kelet-európai térségben is értékesítenék.

A 2019-es gyártás nem kezdődhetett el, az oltóanyaggyár alapkövét is csak a Covid-járvány kitörése után, szeptemberében sikerült letenni Debrecenben. A gyárban azonban olyannyira nem kezdődött meg a termelés, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 2023 tavaszán egy kormányinfón arról beszélt, még vizsgálják mit lenne érdemes Debrecenben gyártani. Majd egy májusi kormányinfón már arról esett szó, hogy a gyár biztosan nem készít koronavírus elleni vakcinát, mert arra nincs szükség.

Mindettől függetlenül a költségvetési törvényben 2024-re 16,1 milliárdot különítettek el az oltóanyaggyárra. A teljes történet a teljes cikkben