• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyelőre nem indul be az új rend az egészségügyben

Lapszemle 2020.05.05 Forrás: hvg.hu
Egyelőre nem indul be az új rend az egészségügyben

Hiába indítaná újra Kásler az egészségügyet, annyi kérdőjelet hagyott, hogy egyelőre nem indul be.

Nem sok támpontot kapott hétfőn, aki telefonon vagy járóbeteg-szakrendelések honlapjain próbált tájékozódni az egészségügyet érintő, május 4-étől élő változásokról. Az orvosok és rendelők többsége további iránymutatásra vár –legfontosabbként például arra, hogy ki hol, hogyan és mennyiért végzi majd az egyes vizsgálatokhoz előírt koronavírusteszteket. Az ígért miniszteri tájékoztató hétfő estig egyelőre viszont nem érkezett meg, az új rend így sok helyen még nem indul el a héten - írta a hvg.hu.

– "Fogalmam sincs, ne haragudjon.” – „Mi is várjuk a tájékoztatást.” – "Bárcsak tudnánk, percenként csörög a telefon, de senkinek nem tudunk mit mondani!” Érdemi információk helyett csak ilyen és ehhez hasonló mentegetőzésekkel találkoztunk, amikor több tucat hazai házi-, gyermek- és szakorvosi rendelőnél érdeklődve azt próbáltuk meg kideríteni, hogyan vehetünk részt azokon a személyes viziteken, amelyeket hétfőtől újra lehetővé tett ugyan az emberi erőforrások miniszterének múlt heti rendelete, de a komolyabb beavatkozásokat negatív PCR-teszthez kötötte - írták.

A tény, hogy csak negatív PCR-teszttel bíró pácienseket fogadhatnak, keveseket nyugtat meg: egyrészt, mert a beteg akkor is hordozhatja a vírust, ha negatív a tesztje – mert mondjuk olyan időszakban szűrték le, amikor még nem mutat eredményt, vagy – mivel a tesztek eredményére általában legalább egy napot kell várni – azután is megfertőződhetett, hogy a mintát levették tőle.

További bizonytalanságot jelent, hogy egy teszt általában nem ad pontos eredményt – szakmai vélemények szerint legalább két teszt kell a biztos eredményhez. Egy negatív teszt érvényessége ráadásul mindössze 72 óra, így nem világos például, hogy egy több kezelést igénylő beteget néhány naponta újra le kell-e szűrni. És ha a betegnek kötelező, akkor a rendelő személyzetét – amely ugyanúgy lehet vírushordozó – vajon nem kell tesztelni? Vagy kell? Ha igen, hány naponta? Négy napja csak úgy záporoznak a kérdések a fogorvosi Facebook-csoportban, és mivel csütörtök esti Kásler-levél május 4-re ígért a tesztekről további tájékoztatást, mindenki azt remélte, hogy legkésőbb hétfőre okosabb lesz. Ezzel szemben hétfő délután még az orvosi és a fogorvosi kamara egy tisztségviselője is tőlünk kérte, hogy feltétlen továbbítsuk neki, ha megtudtunk valamit, mert hozzájuk semmilyen tájékoztatás nem érkezett a minisztériumtól. Szakmák és bizonytalanságok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink