• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyelőre nem tűnnek el a ciki TAJ-kártyák

Lapszemle Forrás: HVG Online

Már az Európai Unió is kihátrált az egységes kártya koncepciója mögül, mert van jobb.

Bonyolult műszakilag és sokba kerülne az őskorszaki TAJ-kártyák cseréje elektronikus kártyára, pedig ez már a Gyurcsány-kormány fantáziáját is megmozgatta. Emiatt a szaktárca a könnyebb ellenállás felé mozdul, és inkább bevezeti az orvoslátogatáskor a kötelező igazoltatást - írja a hvg.hu.

A kormányzatnál eddig három forgatókönyv merült fel a TAJ-kártyákkal (illetve más hatósági okmányokkal) kapcsolatban az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke szerint. Az első verzió szerint arcképes TAJ-kártyákat adhatnának ki, és így az ellátott személy összekapcsolhatóvá válna az ellátást lehetővé tevő TAJ-számmal. A probléma azonban egy egyszerű műanyag kártya esetében is a pénz lenne. A jelenlegi TAJ-kártyákat 1995-ben vezették be, és a rendszer felállítása a kártyákkal együtt már akkor 8 milliárd forintba került.

A második ötlet a most kezdeményezett törvénymódosítás volt, amely lehetővé teszi, hogy az egészségügyi intézményekben a TAJ-kártya mellett személyazonosító okmányt is kérhessenek. Mivel ez nem kerülne pénzbe, ez a legvalószínűbb átmeneti megoldás Selmeczi Kamill szerint.

Azonban felmerült már egy harmadik lehetőség is, elindult ugyanis egy egységes hatósági kártya fejlesztése. Ennek lényege az lenne, hogy a különböző azonosító okmányainkat (mint az útlevél, a személyigazolvány, az adóigazolvány és a TAJ-kártya) egyetlen intelligens kártyába vonnák össze. Ez egy bürokráciacsökkentő eszköz lehetne, és az is megoldható lenne, hogy egy hatóság ne férhessen hozzá a másik hatóságra tartozó személyes adatokhoz (például a rendőrség a kórtörténethez).

Király Gyula, az OEP korábbi informatikai vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy korábban többféle kártyamodellt is kidolgoztak. 6-7 éve a szükséges beruházásigényt 3 és 35 milliárd forint közé lőtték be. De mára annyit változott a helyzet, hogy az Európai Unió is kihátrált az egységes kártya koncepciója mögül, mivel a technikai fejlődés (mobiltelefonok, internethozzáférés, felhő alapú megoldások stb.) más lehetőségeknek is utat nyitott.

Az elektronikus TAJ-kártyarendszer kiépítésekor az OEP kártyák legyártatása, valamint a kártyaolvasók telepítésének költségeivel kell számolni, amit Király 10-15 milliárd forintra becsült. Ez valamelyest olcsóbb, mint korábban kalkuláltak, miután az internethálózati hozzáférés és egy központi adatbázis már rendelkezésre áll a rendszer teljes kiépítéséhez.

Kik azok a potyautasok és miért nehéz az adatvédelem? A teljes cikk