• nátha
    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

    • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

      A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Egyen hangyát, ha meg akarja előzni a rákot

Lapszemle 2019.07.17 Forrás: 24.hu
Egyen hangyát, ha meg akarja előzni a rákot

A szöcskékben, selyemhernyókban és tücskökben hatszor annyi az antioxidáns, mint amennyi a narancslében.

Az már nem újdonság, hogy az antioxidánsok fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának esélyét, mivel megakadályozza, hogy szabadgyökök keletkezzenek a szervezetben. Ezek a szabadgyökök drámaian emelik a betegség kockázatát, ezért javasolt antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ez annyira nem is bonyolult, hiszen rengeteg mindenben található ilyen anyag, többek között a narancs, az olíva olaj, a gránátalma, a kakaópor, az étcsokoládé, a dió, a spenót, vagy például a hagyma - írja a 24.hu.

Római kutatók szerint azonban ezek az élelmiszerek általában messziről érkeznek az országokba, ezért nem túl gazdaságos és környezettudatos a fogyasztásuk – van viszont egy másik antioxidáns-forrás is, ami játszi könnyedséggel hozzáférhető, garantáltan nagy mennyiségben megtalálható minden országban, és nem is nehéz hozzájutni. A hangyára gondolunk.

A Római Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mekkora antioxidáns-tatalmuk van a rovaroknak – kiderült, hogy a hangyáknak arányaiban például akkora, mint a legtöbbször ajánlott narancslének vagy olíva olajnak. Az igazi nyertesek mégis a szöcskék, a selyemhernyók és a tücskök voltak, ezekből hatszor annyi, vízben feloldott antioxidánst nyertek ki a kutatók, mint amennyi ugyanennyi narancslében lenne. Polifenolokból viszont a szöcskékben, a fekete hangyákban és a lisztkukacokban van a legtöbb, ez is egyfajta antioxidáns, amit az orvosok a rák esélyének csökkentésére ajánlanak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink