• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyéni elbírálás a közalkalmazottak nyugdíjügyében

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Az eredeti döntés alapján mintegy hétezer kolléga távozna az egészségügyből.

Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt bejelentette, hogy lesznek olyanok, akik egyéni elbírálás alapján a nyugdíjkorhatár elérése után is folytathatják munkájukat a közszférában, ha az érintett szakmában utánpótlásgondok vannak. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint ez megoldhatja a helyzetet, ám az „ördög a részletekben rejlik" – olvasható a magyarhirlap.hu portálja.

MInt köztudott, 2013. júliustól a közalkalmazottak nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg. Orbán Viktor miniszterelnök a fideszes Iván Lászlónak egy rendezvényen úgy fogalmazott, egyedi engedéllyel egyesek a nyugdíjkorhatár elérése után is folytathatják a munkát a közszférában, amennyiben a szakmájukban – itt példaként említette az orvosokat – utánpótlásgondok vannak.

Sérül az érintettek egyenlő bánásmódhoz való joga, ám nem kíván ebben a tekintetben további vitába bocsátkozni – nyilatkozta Bélteczki János. Ennél fontosabb – folytatta a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke –, hogy elkerüljük valahogyan a vészhelyzetet, mivel az eredeti döntés alapján mintegy hétezer kolléga távozna az egészségügyből, ami akkora léket ütne a rendszerben, hogy működésképtelenné válna az ágazat. Ez nemcsak az orvosokat, hanem a kvalifikált szakápolókat is érinti, tette hozzá a MOSZ elnöke.

Bélteczki felvetette, hogy a problémákat kiküszöbölhetőnek tartja, amennyiben egyedi elbírálás alapján valóban lesznek, akikre nem vonatkozik majd a törvény, ám szerinte az ördög a részletekben rejlik. A nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítása az egyéni engedélyek esetében sem lesz lehetséges, ezért az érintettek fizetését olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük. A bérnek egy helyről kell érkeznie, ami – ha nagyjából háromezer alkalmazottat érint – pluszforrás bevonása nélkül nem lesz kivitelezhető - fogalmazott az elnök, aki hozzáfűzte azt is, ezeket a kérdéseket még tisztázni kell, mivel az ágazatban maradókat is ellehetetlenítené, ha drasztikusan csökkenne a szakdolgozók száma.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban szintén jelezte, a következő hónapokban dől el, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépése után milyen részletszabályokkal rendezik a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését. Egy transzparenciát növelő beavatkozás hoz majd változást, melynek lényege, hogy mindenki egy forrásból kapja jövedelmét – tette hozzá Szócska.

A megjelent kormányhatározatban a részletek