Régóta tudjuk, hogy az étrend a rákmegelőzés eszköze lehet. Most úgy tűnik, a kezelésben is óriási szerepet játszhat!
Egy új, a különféle daganatok kialakulását elemző tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló gyulladást keltő vegyületek nagy szerepet játszanak a daganatok kialakulásában. Ez a szerep főleg az emésztőrendszert érintő rákok esetében jelentős - írta a noklapja.hu.
A Dél-Floridai Egyetem kutatói szerint ez az összefüggés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a rák kapcsolatban áll az ilyen étrendek okozta gyulladásokkal. De van itt még más is. A kutatók azt is megállapították, hogy ezekből az élelmiszerekből hiányoznak azok a gyulladást csökkentő molekulák, amelyek a zöld leveles zöldségekben és halakban megtalálhatók, és amik kulcsszerepet játszanak ezeknek a betegségeknek a kezelésében.
A kutatók kimutatták, hogy a daganatmintákban az egészséges szövetekhez képest jóval magasabb arányban voltak jelen a gyulladást okozó vegyületek. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a fokozott gyulladást a különféle feldolgozott élelmiszerek – például a chips, kolbász, csomagolt desszertek és finomított szénhidrátok – fogyasztásával. A daganatok belső vizsgálata most új eszközöket adhat a tudósok kezébe a rák elleni küzdelemhez. A gyulladást okozó és a gyulladást csökkentő molekulák egyensúlyának visszaállítása, a gyulladást fokozó vegyületek csökkentése és az egészséges molekulák szintjének növelése révén lassíthatják vagy megállíthatják a daganatok növekedését.
Az ilyen molekulák egyik forrása a táplálkozás, különösen a leveles zöldségek, és az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak. „Testünk arra lett tervezve, hogy bioaktív lipidvegyületek segítségével, például az egészséges zsírok révén aktívan oldja a gyulladást” – mondta Ganesh Halade, a tanulmány társszerzője és a Dél-Floridai Egyetem Egészségügyi Szívintézetének professzora egy sajtóközleményben.
Továbbiak a teljes cikkben