• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyes ételek a vastagbélrákot táplálják, így tompíthatjuk a károkat

Lapszemle 2024.12.16 Forrás: noklapja.hu
Egyes ételek a vastagbélrákot táplálják, így tompíthatjuk a károkat

Régóta tudjuk, hogy az étrend a rákmegelőzés eszköze lehet. Most úgy tűnik, a kezelésben is óriási szerepet játszhat!

Egy új, a különféle daganatok kialakulását elemző tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló gyulladást keltő vegyületek nagy szerepet játszanak a daganatok kialakulásában. Ez a szerep főleg az emésztőrendszert érintő rákok esetében jelentős - írta a noklapja.hu.

A Dél-Floridai Egyetem kutatói szerint ez az összefüggés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a rák kapcsolatban áll az ilyen étrendek okozta gyulladásokkal. De van itt még más is. A kutatók azt is megállapították, hogy ezekből az élelmiszerekből hiányoznak azok a gyulladást csökkentő molekulák, amelyek a zöld leveles zöldségekben és halakban megtalálhatók, és amik kulcsszerepet játszanak ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

A kutatók kimutatták, hogy a daganatmintákban az egészséges szövetekhez képest jóval magasabb arányban voltak jelen a gyulladást okozó vegyületek. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a fokozott gyulladást a különféle feldolgozott élelmiszerek – például a chips, kolbász, csomagolt desszertek és finomított szénhidrátok – fogyasztásával. A daganatok belső vizsgálata most új eszközöket adhat a tudósok kezébe a rák elleni küzdelemhez. A gyulladást okozó és a gyulladást csökkentő molekulák egyensúlyának visszaállítása, a gyulladást fokozó vegyületek csökkentése és az egészséges molekulák szintjének növelése révén lassíthatják vagy megállíthatják a daganatok növekedését.

Az ilyen molekulák egyik forrása a táplálkozás, különösen a leveles zöldségek, és az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak. „Testünk arra lett tervezve, hogy bioaktív lipidvegyületek segítségével, például az egészséges zsírok révén aktívan oldja a gyulladást” – mondta Ganesh Halade, a tanulmány társszerzője és a Dél-Floridai Egyetem Egészségügyi Szívintézetének professzora egy sajtóközleményben.

Továbbiak a teljes cikkben