• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetlen kórházat sem zárnak be az országban

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

Egyes osztályok megszűnnek, mások önállóságot nyernek.

Újraosztott ágyszámok, átrajzolt betegutak, átértékelt progresszivitási szintek - július 1-től változik az egészségügy. Mit jelent mindez a zalai kórházak életében? – tette fel a kérdést a zalaihirlap.hu portálja, amelyre dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója úgy reagált: A megyei kórházban nem történik nagyszabású átrendeződés, a változások részben a már amúgy is létező gyakorlatot szentesítik, vagy az élet, az igények által kikövetelt módosításokat valósítják. Összességében tisztul a kép, kedvezőbb belső struktúrával működhet a kórház – tette hozzá a főigazgató.

A megyei kórházban csökken néggyel a számuk, ahol a továbbiakban 707 aktív és 350 krónikus ágyon dolgoznak. Megszűnik viszont a hematológiai fekvőbeteg osztály, az eddigi húsz ágy az intézményen belül átcsoportosításra kerül. A hematológia erőit ugyanis Szombathelyre koncentrálták, a zalai betegek is ott kapnak ellátást.

A bőrgyógyászati fekvőbeteg osztály felszámolását már korábban szorgalmazák, ugyanis nincs rá szükség. Időközben mégis kötelezték őket 15 ágy működtetésére, e kapacitás most felszabadul, s átcsoportosítható a belgyógyászathoz, ahol elkel a bővítés.

A kórházi osztályokat, a rendelkezésre álló szakembergárda, műszerezettség, esetszám és tapasztalat alapján úgynevezett progresszivitási szintekbe sorolták. A három fokozat az ellátandó betegség súlyossága, komplikáltsága szerint növekszik.

Mindegyikre szükség van, hiszen egy belgyógyászati kivizsgáláshoz (1-es, általános szint) felesleges szívsebészeti (3-as szint) kapacitást lekötni. A szintek egymásra épülnek, a kórházak e módon egészítik ki egymás munkáját. A megyei kórházban a 34 féle aktív fekvőbeteg szakellátás közül 20 a 2-es, 13 pedig a 3-as progresszivitási szintre lett besorolva. Újonnan került a 3-as szintre például a gasztroenteorológia és a neurológia, az utóbbi területen a rehabilitáció is elindul az új struktúrában.

A beutalási rendben életbe lépett változások elsősorban a kardiológiát, a neurológiát és a gyermek rehabilitációt érintik. Utóbbi 1,3 millió lakosú ellátási területet kapott, gyakorlatilag a teljes régióra (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye) kiterjed. Végre szinkronba került a kardiológia és a szívsebészet ellátási területe is, amire régóta vártak a szakemberek. Körülbelül 1 millió lakos tartozik hozzájuk. Korábban is gyakran előfordult, hogy területen kívüli beteg érkezett a fent említett osztályokra, s eddig is fogadta őket a kórház. Ám ellátásuk bonyodalmas adminisztrációval járt, ettől most mentesülnek.

Mivel minden lakos számára biztosítani kell a hozzáférést a progresszivitás mindhárom szintjéhez, a betegutak új térképét is meg kellett rajzolni. A betegirányítás településekre lebontott rendje már eljutott a háziorvosokhoz és a kórházakba; az első hónapok próbaüzemként szolgálnak.

A keszthelyi városi kórház számára az ellátási terület jelentős bővülését hozta a változás - nyilatkozta dr. Kató Csaba orvos-igazgató. Mivel a tapolcai kórházban megszűnt az aktív ellátás, július 1-től a Balaton-part Badacsonyig terjedő szakasza, továbbá a Tapolca alatti terület a keszthelyi kórházhoz tartozik. Eddig mintegy 60 ezer zalai lakos ellátásáról gondoskodtunk, ez most 10 ezerrel bővül, ami jelentős pluszt jelet kórházunknak – részletezte a szakember. A kibővült feladatkör feltétlenül szükségessé teszi egy CT készülék beszerzését, hiszen a sürgősségi ellátás, különösen az idegenforgalmi szezonban enélkül igencsak nehézkes volna. Az új minimumfeltételek szintén megkövetelik tőlünk e nagy értékű beruházást, aminek 2013 tavaszáig kell eleget tennünk – fűzte hozzá dr. Kató Csaba.

Ami az ágyszámokat illeti, jelentős változás nem történt náluk sem. 108 aktív ezen belül végleges státuszt nyert a 4 sürgősségi ágy és 134 krónikus ágyon dolgoznak. Újdonság azonban, hogy az eddig több szakmát tömörítő, úgynevezett mátrix osztályként működő belgyógyászat és sebészet bizonyos részlegei kiválnak. Így a csecsemő és gyermekgyógyászat, illetve a szülészet-nőgyógyászat elsejétől önálló osztályként működik.

Osztályaink 1-es és 2-es progresszivitási szintre kaptak besorolást - folytatta az orvos-igazgató. Amennyiben ezt meghaladó ellátásra van szükség, a betegeket továbbküldjük Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Szombathelyre, Veszprémbe, Pécsre, stb.

A beutalási rendben ugyancsak történtek változások. Bizonyos szakmákban (nefrológia, neurológia, urológia, fül-orr-gégészet) ezután, ha 2-es progresszivitási szintű ellátás válik szükségessé, Nagykanizsára kell irányítaniuk a betegeket, míg a 3-as szintnél Zalaegerszeg a cél.

Bízunk benne, hogy nem lesz fennakadás, a vonat és buszközlekedés egyaránt biztosított Keszthely és Kanizsa között, s az út sem sokkal hosszabb, mint Egerszegre - reagált az orvos-igazgató. Bizonyára a kórházak egyenletes leterhelése is szempont volt az elosztásnál – tette hozzá.

Az új egészségügyi struktúrában országos szinten az aktív kórházi ágyak öt százaléka (2150) szűnik meg. A régióban, de talán az országban is Zala megyében a legkisebb a csökkenés (4 darab). Az átalakítás az országban 15 intézményt érint jelentősen, ezek közül 9 kórházban szűnik meg az aktív ellátás például Körmenden de egyetlen kórházat sem kell bezárni.

Természetesen – írja a lap - érdeklődtünk a Nagykanizsát érintő fejleményekről is, ám a kórház vezetése egy későbbi időpontban tartaná aktuálisnak reagálni a változásokra.