• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetlen rohamkocsi, amely gyerekéleteket menthet

Lapszemle Forrás: faktor.hu

Magyarországon a súlyos- és életveszélyes állapotú csecsemőket és kisgyerekeket a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat menti.

A munkát az Gyermekmentő Szolgálat dolgozói az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kötelékében végzik, de jelenleg csak egyetlen gyermekrohamkocsijuk van, méghozzá az, amelyiket hétfőn kaptak meg. Pedig régiónként szükség van egy-egy mentőautóra - írja a faktor.hu.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat gyermekrohamkocsija és gyermek-mentőorvosi kocsijai az Országos Mentőszolgálat kötelékében látják el feladataikat. Ez azt jelenti, ha valaki a 104-es számot hívja, vagy szükséges a speciális gyermekmentőket a helyszínre küldeni, akkor őket riasztják - mondta el a Faktornak Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak egyébként Miskolcon és Debrecenben vannak gyermek-mentőorvosi kocsijai. Ezek nem gyermekrohamkocsik, hanem terepjárók, bár a felszerelés és a szaktudás ugyanaz. A gyermek-mentőorvosi kocsikat az OMSZ mentőivel egyszerre küldik ki, ha kell.

Az általános mentőorvosok többségében felnőtteket ellátó orvosok, és ők nem szívesen látnak el gyerekeket, hiszen nem az a szakterületük. Ezért kell a külön gyermekrohamkocsi Dr. Goschler Ádám szerint.

A rohamkocsi úgy van felszerelve, hogy képes mobil gyermek intenzív osztályként működni, így a helyszínen is el tudják látni a kicsiket.

A felnőtteknél legtöbbször működik az úgynevezett „gázterápia", azaz nyomni a gázt, hogy minél előbb a kórházba jusson a beteg. A gyermekgyógyászatban azonban az "arany óra vagy platina perc" kifejezéseket szokták használni, mert tényleg csak perceken múlik minden.

A gyermekrohamkocsi évente körülbelül 2500 esetet lát el. Az alapítvány gyermekmentői pedig évente összesen 4500 esetet látnak el, 17 éves munkájuk alatt több mint 40 ezerszer segítettek. A riasztási szabályok ugyanazok, mint az OMSZ bármelyik rohamkocsijánál, tehát a riasztást követően 1 percen belül útnak indulnak az egységek. Az pedig, hogy mikor érnek oda, csak a távolságtól függ.