• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egykori vesztőhelyen épülhet a szuperkórház

Lapszemle Forrás: Weborvos-összeállítás

Sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány.

Keserűvízkutak és zöld terület is van a beruházás tervezett helyszínén. Legalább 60 milliárd forintba kerül a Dél-Budára tervezett új „szuperkórház" – értesült a Magyar Idők. Ebben az összegben azonban nincs benne a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. A zöldmezős beruházást ugyanis szó szerint zöld mezőbe, a máig lakatlan, Dobogó nevű, a középkorban vesztőhelyként használt területre tervezik – írja a magyaridok.hu portálja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában jelentette be, hogy a Dobogó nevű területen valósul meg a dél-budai szuperkórház. Néhány nappal korábban a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még csak azt közölte, hogy a kormány döntése szerint a Kelenföldi pályaudvar közelében építik meg a dél-budai egészségügyi centrumot, a beruházás tervezői munkájának előkészítésével a kabinet Noll Tamás építészt kívánja megbízni - idézte a lap.

Szuperkórházak ideje a fővárosban
Alakul a megújításra szoruló budapesti egészségügyi ellátás átszervezése, immár öt nagyobb központ kialakításáról van szó. Gigaintézménnyé válhat a Semmelweis Egyetem, biztos, hogy Kelenföldön épül egy szuperkórház, a Sportkórház új helyszíne viszont egyelőre kérdéses. A fővárosi egészségügyi ellátás újraszervezése és megújítása igen összetett, lassan körvonalazódik. Nem kapott hivatalos dokumentumot a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) a fővárosi egészségügyi fejlesztési koncepció részleteiről véleményezésre, ezért az elnökség nem is tárgyalt róla – tudatta a Magyar Hírlappal a testület, amelytől a kormányzati szereplőknek a tervezett „szuperkórházzal" kapcsolatos kijelentéseire kértünk reakciót – írja a magyarhirlap.hu portálja.

A korábban felmerült lehetséges helyszínek között mindegyiknél valószínűbbnek tűnt egyébként már eddig is a kelenföldi centrum kiválasztása, amelyben sok egyéb más szempont mellett szerepet játszhat a 4-es metró utasszámnövelési szándéka is. Ismeretes, a dugódíj kényszerű bevezetésének egyik feltétele a P+R parkolórendszer kiépítése is, Kelenföldön pedig már a negyedik ilyen parkoló kialakításába is belefogtak, így a 4-es metró végállomás térségében négy helyszínen ezerötszáz új parkolóhely létesül. A közlekedési szempontokon túl a lehető legtöbb szakmát tömörítő kórházkomplexum Buda egészségügyi ellátásának kiegyenlítettségéhez is hozzájárulna - a lap szerint.

Szuperkórház: fővárosi színjáték
Sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány, mielőtt döntött az új szuperkórház helyszínéről – tudta meg a Magyar Nemzet Tarlós Istvántól (Fidesz–KDNP). A főpolgármester elmondta: az ügyben személyesen ő maga és még legalább öt kerület polgármestere mondott véleményt, és a sajtóban is számtalan ötlet látott napvilágot, de a vasárnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által a Kossuth rádióban bejelentett végső helyszín, az M1-es és az M7-es autópálya melletti újbudai lakatlan terület, a Dobogó egyikben sem szerepelt. A káoszt fokozza, hogy a Magyar Idők tegnapi számában pedig már öt budapesti egészségügyi központról „értesült" – olvasható az mno.hu portálján.

Felhajtotta az ingatlanárakat az új szuperkórház
A Kelenföldi pályaudvar környékén épülhet meg Budapest új egészségügyi komplexuma, közismertebb nevén az új szuperkórház. Bár a kórház pontos helyszíne még nem ismert, azt – a tervek szerint 8-10 hektáron elterülő, több mint ezerágyas kórház tekintélyes területigénye miatt – ki lehet következtetni. Az OTP Értéktérképe alapján a szóba jöhető helyszínek közelében már ma is 350 ezer és 400 ezer forint között mozog az átlagos négyzetméterár. Könnyen lehet, hogy Kelenföld hamarosan felzárkózik a kerület drágább területei mellé – írja a privatbankar.hu portálja.

Amennyiben a várható fejlesztések megvalósulnak, tovább élénkülhet mind a lakócélú, mind a befektetési célú ingatlankereslet. A tulajdonosok már előre beárazzák a javuló életminőséget és az infrastruktúrát, a szépülő környezetet. Ezért a pályaudvar környékén és a Kelenföldi lakótelepen a kerületi átlagot továbbra is meghaladó, kétszámjegyű áremelkedés várható – nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.