• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egynapos sebészet: Budapest is a lista végén

Lapszemle Forrás: mno.hu

Azokban a megyékben is durva eltéréseket találtak, ahol a lakosoknak jobbak a szociális körülményei.

Jelentős eltérések vannak az ország megyéi között, ha azt vizsgáljuk, mekkora az egynapos sebészeti ellátások százalékos aránya az összes ellátáshoz képest. Budapest 9,3 százalékkal a sor végén helyezkedik el, többek között Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye is megelőzte – derült ki az egészségbiztosító legfrissebb, tavalyi évre vonatkozó adataiból.

Még a legjobb mutatókkal bíró Pest megyében is csupán 18,2 százalékos volt azoknak a betegeknek az aránya, akiket néhány órával a beavatkozás után hazaengedtek - szemezgetett az adatokból a Magyar Nemzet.

A legrosszabb helyzetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mutatta, a térségben ugyanis 6,4 százalék az egynapos ellátások aránya. Összesen 118 ezer beteget bocsátottak el az osztályokról, csupán 8,1 ezer embert láttak el egynapos ellátás keretein belül. Ez utóbbi szám egyébként összefügghet azzal is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Pest megyéhez képest rosszabbak a betegek szociális körülményei. Lényeges szempont, hogy van-e olyan hozzátartozó, aki a beavatkozás másnapján vissza tudja vinni kontrollra a beteget; számít, mennyire nehéz a közlekednie a lakhelye és a kórház között; valamint megfelelő körülmények között tud-e pihenni az otthonában – mondta a lapnak korábban Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Érdekesség azonban, hogy a számok nem egyedül a szociális szempontoktól függenek, mivel azokban a megyékben is durva eltéréseket találtak, ahol a lakosoknak jobbak a szociális körülményei, például Győr-Moson-Sopronban – 10,9 százalékkal a 12. helyet szerezte meg az egynapos ellátások százalékos arányait elemző listán. Többek között Tolna, Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye is megelőzte. A főváros is a lista végére került, Budapest a 17. helyen szerepel. Összesen 588,4 ezer beteget fektettek be legalább egy éjszakára, miközben 60,1 ezren mehettek haza az ellátást követő néhány órán belül. Így 9,3 százalékos az egynapos ellátások aránya az összes ellátás tekintetében.