• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre aktívabban élnek az idős emberek

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Az utóbbi időben növekvő számban kezdtek megjelenni az ellátórendszerben nagyon idős, 90 évhez közeli páciensek.

A várható élettartam növekedésével újraértelmeződik az időskor, és a passzív éveket egyre inkább aktív életszakasz fogja felváltani – írja a brit The Economist. A Magyarországon most alakuló nyugdíjas-szövetkezetek nálunk is új esélyt adnak arra, hogy aki tudja és szeretné, az nyugdíjasként is tartalmasan töltse a mindennapjait, ráadásul még legális jövedelem-kiegészítéshez is jusson - olvasható a magyaridok.hu-n.

A ma élő emberek előreláthatóan jóval hosszabb ideig fognak élni szüleik generációinál. A közelmúltban a The Economist című brit hetilap a nemzetközi színtérről vett példákon keresztül szemléltette, milyen új lehetőségek is állnak e megnövekedett életévek tartalmas eltöltésére az élemedett korúak előtt. A magazin arról tudósít, hogy számos országban felismerték: a korábban diákmunkaként számon tartott foglalatosságok kielégítőek lehetnek azok számára is, akik túl vannak már életük zenitjén, és nem vágynak már szakmai előmenetelre, nem fontos nekik a karrier, valamint keresni sem feltétlenül akarnak annyit, mint életük delén.

Magyarországon valamivel kétmillió felett van a nyugdíjasok száma. Közülük a fiatal, tehát 65–74 éves korosztály létszáma megközelíti a hatszázezret. Potenciálisan ők azok, akik képesek és alkalmasak még az aktív(abb) életre. Arról azonban nincsenek adatok, hogy közülük mennyien dolgoznak vagy vállalnának ismét munkát, de egyes munkáltatói felmérések szerint az idősek egyharmada szívesen visszatérne valamilyen formában a munkaerőpiacra.
...

Több a nagyon öreg beteg

A várható élettartam kitolódása az egészségügyi ellátásban is a megszokottól eltérő szemléletet igényel. A belgyógyászatra épülő geriátria kifejezetten a 65 évnél idősebbekre szakosodott gyógyászati ág, az egyszerre több krónikus betegségben is szenvedő páciensek kezelését igyekszik hatékonyabbá tenni – közölte a Magyar Időkkel Sáhy Árpád, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház geriáter főorvosa. – Az idős pácienseknél fokozottan kell figyelni arra, hogy összetettségükben kezeljük a jellemzően több szervet is érintő krónikus betegségeiket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi időben növekvő számban kezdtek megjelenni az ellátórendszerben nagyon idős, 90 évhez közeli páciensek, akik eddig nem voltak az egészségügyi szakemberek látóterében. A jövőben várhatóan a geriátria is nagyobb hangsúlyt kap a hazai orvosláson belül.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink