• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Egyre drágábban veszik a gyógyszereket a magyarok a patikákban

Lapszemle 2021.02.23 Forrás: Napi.hu
Egyre drágábban veszik a gyógyszereket a magyarok a patikákban

Stagnáló dobozszám, csökkenő jövedelmezőség és növekvő forgalom jellemzi a 2020-as támogatott vényköteles gyógyszerpiacot.

Összességében 2020-ban, a koronavírus évében is folytatódott a támogatott vényköteles forgalom bővülésének 7 éve tartó trendje, igaz, ez a forgalmi bővülés stagnáló dobozeladással párosult - állapítja meg a Hiflylabs elemzése, melyet a napi.hu ismertetett.

A 2020-as forgalmi érték 5,2 százalékkal növekedett a 2019-es évi 531,3 milliárd forintos gyógyszereladásokhoz képest. Az eddig évekig csúcstartó 2011. évi 501,7 milliárd forintos forgalmat 2019 után 2020-ban is sikerült felülmúlnia a vényköteles gyógyszerforgalomnak. Ugyanakkor az elmúlt néhány év leforgása alatt a forgalom és az eladott dobozszám növekedési ütemei között szétválás látható.

A forgalom és az eladott dobozszám közötti olló nyílását jól illusztrálja, hogy míg 2006-ban az átlagos eladott dobozra jutó forgalom 2 175 forint volt, ez az érték tavaly már 3 020 forint körül alakult.

Egy piacgazdaságban a termékek árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Azonban ezek a jelenségek nem figyelhetőek meg egyértelműen a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon, ami sok szempontból nem számít szabályos piacnak. Más piacoktól eltérően itt az árakat nem tisztán a kereslet és a kínálat dönti el, hanem a megfelelő hatóságok határozzák meg. Az adatok alapján megállapítható, hogy a támogatott vényköteles gyógyszereket a lakosság évről-évre magasabb áron tudja csak beszerezni, amit szerencsére az állami támogatások mértéke párhuzamosan lekövet - kommentálja az adatokat Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A gyógyszerforgalom regionális megoszlásának vizsgálatából kiderült, hogy a forgalmi adatok kis eltéréssel, de a népességgel arányosan alakultak. 2020-ban a teljes eladások csaknem egyharmadát az ország közepe, Budapest és Pest megye adta.  További adatok a cikkben

Legolvasottabb cikkeink