• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kevesebb a regisztrált orvos

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Több mint ötezerrel csökkent a regisztrált orvosok száma hazánkban az elmúlt időszakban.

Míg az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) monitorrendszere 2009 utolsó napján 33 ezer 272, működési nyilvántartással rendelkező doktorról adott számot, addig az egy évvel későbbi, legutóbbi adatbázisban már csak 28 ezer 136 orvos szerepel. A létszámok közzétételének két időpontja között csak egy év telt el ugyan, de a fogyás több esztendő alatt ment végbe. Az orvosok ugyanis ötévente hosszabbítják meg működési engedélyüket, és erre utoljára tavaly, azt megelőzően pedig 2005-ben került sor.

Tehát 2005 és a köznyilvános adattal szolgáló 2009 között növekedett a rendszerbe lépő, azaz frissen végzett doktorok létszáma, ám a monitorrendszer - mivel a működési engedélyek számát tartja nyilván - nem érzékelhette sem az elvándorlókat, sem pedig azokat, akik ezen idő alatt inaktívvá váltak, például nyugállományba vagy gyesre vonultak.

Más típusú mérések viszont egyértelműen azt jelzik, évente több mint ezer orvossal kevesebb dolgozik ténylegesen a hazai betegellátásban, létszámuk így vélhetően a jelzettnél is alacsonyabb.

Az EEKH honlapján olvasható statisztikák rávilágítanak a működő orvosok korcsoporti eloszlására is. Mindkét esztendő zárónapján a középkorúak voltak túlsúlyban, de a 2009-es adathoz képest, amikor még az 50-54 évesek alkották a legnépesebb réteget, 2010-ben már az eggyel idősebb korosztály, az 55-59 évesek vezették a sort.

A középkorosztály - 40-54 évesek - fogyása több mint tízszázalékos volt, nagyvalószínűséggel az elvándorlás miatt is. Ez a tény alátámasztja a Magyar Rezidens Szövetség állítását, amely szerint a fiatal és az idősebb, tapasztalt orvosok útrakelése párhuzamosan zajlik.

A hetven év fölöttiek több szempontból vezetnek: vélhetően a nyugdíjazás, illetve természetes okok miatt arányaiban közülük „tűntek el" a legtöbben. Ennek ellenére életkorukhoz képest még mindig sokan vannak a rendszerben, a tavaly működési engedéllyel rendelkező több mint 28 ezer doktor közül ezerhétszáz már betöltötte hetvenedik életévét. Ha az orvosok fogyásáról tanúskodó megyei számsorokat Magyarország térképére vetítjük, kiderül, hogy a legnagyobb veszteséget Veszprém megye szenvedte el, itt papíron 34 százalékkal kevesebb orvos maradt tavaly a 2009-es adatokhoz képest.

A legtöbb szakembert Baranya megyének sikerült megtartania, mert ott „csak" nyolcszázalékos volt a fogyás az előző évi adattal összevetve. Viszonylag jól áll Csongrád és Hajdú-Bihar megye is, ahol a csökkenés nem éri el a tíz százalékot, és Pest megyében is alig lépi túl azt. Ennek bizonyosan az egyetemi klinikák-Pécs, Szeged, Debrecen és Budapest - jelenléte az oka, ezeken a helyeken könnyebben boldogulnak az orvosok.

A Nógrád megyei, szintén alacsony fogyás szakértők szerint vélhetően a megye és az ott lévő két kórház viszonylag kis méretével, valamint az ehhez mérten kevesebb orvos „bebetonozottságával" magyarázható.