• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itthon marad az onkokés

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Magyar befektetők bevonásával folytatódik a rákgyógyításban áttörést jelentő onkokés fejlesztése.

Az onkokés feltalálója, Takáts Zoltán (képünk), a Semmelweis Egyetem kutatója azután döntött az együttműködés mellett, hogy az elmúlt fél évben sem kapta meg azt a pályázaton nyert 130 millió forint támogatást, amelyet az Innovációs Alap korábbi befagyasztása miatt nem folyósítottak. Annak ellenére, hogy néhány hónapja ismét elkezdődtek a kifizetések, a program a mai napig nem jutott hozzá a forráshoz – tájékoztatott a feltaláló.

 - Nem lehetett tovább várni a befektető bevonásával. A pénzügyi háttér megteremtésének nehézségei miatt ugyanis már így is sokat veszített hazánk a versenytársakkal szemben - fejtette ki aTakáts Zoltán. Mint mondta, a magyar fejlesztésű onkokéshez hasonló szerkezeten többek közt olyan nagy nevű intézetek kutatói is dolgoznak, mint a londoni Imperial College és a Harvard Medical School.

Korábban Jererny Nicholson, a londoni Imperial College professzora megerősítette, hogy a magyar kutató által kidolgozott kés kiemelkedő jelentőségű, és óriási lépést jelent a molekuláris diagnosztika műtéti alkalmazásában.

Hosszú távon a szakemberek azt remélik, hogy a rák-, az érsebészeti, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészeten kívül az idegsebészetben is alkalmazható lesz. Takáts Zoltán szerint körülbelül további 10 millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy hazánkban és a világ számos pontján is lehessen több ilyen, nemzetközi engedéllyel rendelkező műtéti eszköz.

- Sohasem vetődött fel, hogy az eszköz fejlesztésének és piacra dobásának valamennyi járulékos költségét pályázati pénzből teremtjük elő. A gond az, hogy rossz időben és váratlanul estünk el a támogatástól - fejtette ki a kutató. Hozzátette, hogy az elmúlt időben több nemzetközi cég is érdeklődött a találmány iránt. Ha a magyar befektetőkkel augusztusban megszületik a végső megállapodás, akkor a kutató szerint két évre megoldódik a műtéti eszköz finanszírozása.

- Bízunk benne, hogy addigra már több itthoni és külföldi egyetem műtőjében is alkalmazhatják az életmentő készüléket - fejtette ki a kutató.